Terhességre, túlsúlyra, fejfájásra: melyik gabona nem babona? 2013-08-01 Iskolatáska Megosztás: Tweet Számos gabonapehellyel találkozhatunk az üzletek polcain – de hogyan döntsük el, melyik a legjobb számunkra? Íme, milyen összetételűeket a legcélszerűbb fogyasztani bizonyos esetekben. A gabonapelyhek, gabonából készült ételek között is érdemes alaposabban válogatni. Ha például magas a koleszterinszintünk, immun-erősítésre lenne szükségünk, vagy éppen gyermeket várunk, az ezekhez az állapotok esetén legmegfelelőbb terméket válasszuk. – Ha magas a koleszterinszint: a zabkása jó megoldás lehet. Béta glukánt tartalmaz, mely csökkenti a koleszterint az epén keresztül. 3 gramm béta-glukánra szükségünk van naponta a látványos koleszterin-szint csökkentéshez. Egy közepes adag megfelelő. Készítsük a gabonapelyhet szójatejjel a fokozott hatás érdekében. – Immunerősítéshez javasolt a rizs crispies – multi gabona tartalommal. A rost speciális fajtájából készül, probiotikus. A bifido-baktériumok jó hatással vannak a belekre, a gyomorra. Probiotikus itallal kombinálva reggelire, megvéd a gyomorproblémáktól és az immunrendszer védekező képessége is nő. – Terhesség esetén olyan gabonapelyhet fogyasszunk, amely 100 mikrogramm folsavat tartalmaz, vagyis több mint felét a naponta javasolt mennyiségnek. A terhes nőknek szükségük van erre a tápanyagra, hogy megelőzzék a születési rendellenességeket. – Törékeny csontokra érdemes dúsított D-vitaminnal teli gabonapelyhet enni. Ez segít meggátolni az oszteoporosis és egyéb csont-problémák kialakulását. – Öregedés ellen: gyümölcsös és diós műzli – jelentős E-vitamin tartalommal, és flavonoidokkal (a szárított gyümölcsökből). Harcolnak a gyulladások és a szabad gyökök ellen a szervezetben. – Túlsúly esetén az aprított búza jó megoldás lehet: azok a felnőttek, akik a kalóriabevitelt csökkentik, és teljes kiőrlésű gabonára váltanak, jelentősen több zsírt veszítenek a hasi területről. A teljes kiőrlésű gabona lassabban fejti ki energiáját, a szervezet kevesebb inzulint szabadít fel. – Migrénre érdemes extrém mennyiségű rostban gazdag gabonát fogyasztani, magnéziummal. Ez az ásványi anyag segít szabályozni az izom-összehúzódást, és enyhíti a feszültséget, mely összefüggésbe hozható a fejfájással. Forrás: