Júniustól vadhús is lesz a menzákon

Júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában.

Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője ismertette: a vadhús a magyar óvodai, általános iskolai közétkeztetésben mostanáig nem szerepelt. Áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyerekek, akiktől kedvező visszajelzés érkezett.

„A Mintamenza Program ajánlásában alapanyagként szerepel a vadhús, az a cél, hogy minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben. A programhoz eddig országosan 250 főzőkonyha csatlakozott, így mintegy 700 ezer gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A konyhák csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokat használhatnak fel az ételek készítéséhez, a Vadex Zrt. alapanyag-ellátóként csatlakozott a programhoz – tette hozzá Prohászka Béla.

Pesti Imre, korábbi fővárosi kormánymegbízott, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nagyjából 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, többségük gyerek, ezért kiemelt jelentőségű a színvonal emelése. A kormány két éve 50 százalékkal megemelte Júniustól megjelenik a vadhús a menzákona fejkvótát, ezért az igényes közétkeztetésnek pénzügyi akadálya nincs. Akormánybiztos rámutatott arra, hogy nagyon alacsony a vadhús fogyasztás a lakosság körében, az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell. Ismertetése szerint Magyarországon évente mintegy ötezer tonna vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag vadhúst dolgoznak fel, a közétkeztetés a magyar vadhús fontos felvevőpiaca lehet.

Gál Pál Zoltán, a programban együttműködő partner Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnökének közlése szerint az intézményesen közétkeztetést nyújtó vállalatok 60 százalékát képviselik. Szeptembertől hatályba lépő rendelet a közétkeztetésről komoly szakmai kihívást jelent az ágazat szereplőinek, mert szigorú dietetikai normákat határoz meg. Szerinte a vadhús, mint húsféle beillesztése a mindennapokba is komoly feladat.

Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője ismertette, hogy a társaság egy éve csatlakozott a Mintamenza Programhoz, azóta a receptjeik átdolgozásával egészségesebbé tették az ételeiket. Az óvodások vagy általános iskolások nagy többsége a menzán fog először vadhússal találkozni, az a céljuk, hogy megszerettessék velük. Napi negyvenezer adag ételt gyártanak, 98 százalékban óvodák, bölcsődék, általános iskolák és gimnáziumok részére. Terveik szerint a vadhús júniustól havonta kétszer szerepel az étlapon, elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra.

A fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola diákjai a sajtótájékoztatót követően tárkonyos szarvasragulevest és vadász módon elkészített szarvasragut kóstolhattak meg burgonyakrokettel.

Forrás: