Drágább az iskolai menza januártól

Többe kerülnek az alapanyagok

Az ebédeltetési lehetőség a suliban számos családnak jelent segítséget. Jó hír, hogy jobb alapanyagokból, minőségibb lesz az iskolai menza 2022 januárjától, ugyanakkor drágább is. 

Ki ne örülne annak, hogy az iskolai menza jobbá, egészségesebb válik? Ez a gyermekeknek és a szülőknek is jó hír, sajnos azonban ára is van. Mivel a szolgáltatóknak több hazai alapanyagot kell felhasználniuk a szabályok szerint, az iskolai menza drágább lesz – tudatta a napi.hu.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége is támogatja, hogy több kiváló minőségű, egészséges magyar élelmiszer kerüljön az asztalra a közétkeztetés keretében. A kormányrendeletet, mely az óvodák, iskolák és szociális intézmények étkeztetését alapvetően módosítja, már 2021. szeptember elsejétől alkalmazni kell a közbeszerzési eljárásoknál. Decemberben hirdették ki, azonban 1 év haladékot adott a kormány, hogy a rendelet hatását érezni lehessen.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége több javaslatot is tett már arra, miként növelhető a hazai élelmiszerek aránya a közétkeztetésben – mutatott rá a napi.hu.

Fotó: Pixabay

A kormányrendelet előírja, hogy 2022 január elsejétől a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek minimum 60 százaléka magyar forrásból származzon, vagy rövid ellátási láncon át szerezzék be. Utóbbi azt jelenti, hogy az élelmiszert gyártó üzem és a konyha között csak egy köztes szereplő lehet.

Egy év múlvára, 2023 januárjára 80 százalékra emelnék a hazai forrású élelmiszerek arányát. Mindez ugyanakkor azzal jár, hogy átalakulnak a beszerzési láncolatok. Módosul a szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitás, vagyis drágább lesz a beszerzés. A nyersanyagárak a szakmai szervezetek becslése alapján 30-40 százalékkal emelkedhetnek, ezzel az iskolai menza is drágább lesz.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége szerint 2022 januártól 30-40 százalékos drágulás várható a bölcsődék, óvodák, iskolák étkeztetésében, de az önkormányzatoktól függ, mennyit kérnek a szülőktől, mivel a térítési összegeket ők állapítják meg – adta hírül a napi.hu.

A szövetség ajánlása alapján egy óvodai ebéd a jelenlegi 322-ről 434 forintra nőhet, egy általános iskolai menzás ebéd 437-ről 589 forintra, míg egy gimnáziumi menzán a korábbi 522 helyett 705 forintot kellene fizetniük a szülőknek.

Olvasd el ezt is!

Menzareform: több lehet a só és a zöldség is

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.