Gyerekjóga – egy életre szóló tudás

Sokszor, sok helyen hallhattuk azt, hogy a jóga mindig, minden életkorban ajánlott. De mi a helyzet a gyerekekkel és a kismamákkal? Egyes hindu mondások szerint a kisbabák mind a 108 jógapozíciót megcsinálják az anyaméhben. Később onnan kikerülve is számos előnye van a jógának az ő esetükben is, csak oda kell figyelni, hogy speciális igényeiknek megfelelően, felügyelet mellett végezzék a gyakorlatokat. Ehhez pedig szakképzett, kifejezetten a kismamák és gyermekek igényeit ismerő, kezelni tudó jógaoktatóra van szükség.

A gyerekek már csecsemőkoruktól kezdve számtalan előnyre tehetnek szert a jógázás által: erősödnek az izmaik, javul a tartásuk, nő a kitartásuk és az akaraterejük. Idegrendszerük és szervezetük védekezőképessége is megerősödik. Az előbbi jóvoltából javul a koncentrációjuk, az utóbbival könnyebben vészelik át a betegségeket. Fokozódik a tudatosságuk: pontosabban képesek érzékelni a külvilág, valamint saját testük és belső világuk jelzéseit, jobban megismerik önnön képességeik és teljesítményük határait. A gyerekjóga velük született mozgékonyságukat, hajlékonyságukat képes kihasználni, de szakképzett oktató jelenlétében a sérülés veszélyének fennállása nélkül.

gyerekjoga02

Kiemelt fontosságú az életkor is: a pocakból kikerülve 4 éves korig a baba-mama jóga ajánlott, hiszen ekkor ez még páros tevékenység az anyával, később mehet a pici gyerekjógára. Ekkor kezdik követni a szóbeli utasításokat, és már önállóan beállnak a kért testhelyzetekbe. A relaxációs- és légzéstechnikák pedig, melyeket szintén ebben a korban sajátítanak el, életük során később is hasznosíthatóak lehetnek, pl. vizsga előtt vagy különböző stresszhelyzetekben. Így a gyerekek egy életre szóló tudást kaphatnak a jóga által.

A kismamák pedig a távol-keleti és más természeti népek technikáiból származó speciális tudást a várandósság során felmerülő akadályok elhárításához, a szülés megkönnyítésére koncentrálva hasznosíthatják. Ráadásul sokkal inkább biztonságban érzik magukat, ha ugyanaz az oktató foglalkozik velük a szülés előtt, alatt és után is.

„Fontosnak tartom azt, hogy sok olyan szakember legyen a jógaoktatók között, aki képes hozzáértőként, teljes odafigyeléssel kezelni a kismamákat, babákat és gyerekeket is, hiszen mind olyan korban vagy életük olyan szakaszában vannak, melyen a későbbiekben sok múlhat. Ezért indítottuk el az IWI Fitness-Wellness-Sport Iskolával közösen Kismama-, baba-mama-, gyermekjóga képzésünket. Hiszünk abban, hogy azáltal, hogy ezt a szép feladatot magunkra vállaltuk, komoly szakembergárdát leszünk képesek adni az itthoni jógaközönségnek” – mondta Mitró Gabriella, gerincterápiás és gyerekjóga jógaoktató, a Naga gyerekjóga rendszer kidolgozója, az IWI FitJóga tanfolyamainak egyik szakmai vezetője.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.