Ezzel a támogatással könnyíthető az iskolakezdés

A nyári szünet szinte egy szempillantás alatt elrepült, és már ismét becsöngettek az iskolákba. A tanévkezdéssel járó kiadások azonban számos család számára komoly fejtörést és előzetes kalkulálást igényelnek.

Az OTP Egészségpénztár tagjai viszont nemcsak ilyenkor, hanem az egész tanévben igényelhetik a beiskolázási támogatást, melyet a gyermek korától függően akár ruhákra, taneszközökre, tandíjra, vagy kisebb hangszerekre is fordíthatnak. Idén már – csak augusztus végéig – több mint 13 millió forintot fizettek ki iskolához szükséges felszerelésekre.

A beiskolázás mindig is jelentős anyagi terhet jelentett, különösen azoknál a családoknál, ahol több iskoláskorú gyermek is van. Azonban sokan nincsenek közülük tisztában, milyen lehetőségeik lennének a tanévkezdési terheket csökkenteni. Szerencsére az egészségpénztári tagok fellélegezhetnek, hiszen ők igénybe vehetik az önsegélyező, családi szolgáltatások között található beiskolázási támogatást a tanév során. Viszont az OTP Egészségpénztár szakértői felhívták rá a figyelmet: sok magyar kihagyja ezt a ziccert. Míg tavaly 558 alkalommal, idén augusztusig bezárólag 283-szor fizetett ki beiskolázási támogatást a Pénztár. 

iskolatáska

Ugyan még sokan kihagyják ezt a helyzetet, és nem élnek az önsegélyező pénztár nyújtotta lehetőségekkel, a pénztár kimutatásából az is kiderült, hogy 2021-ben – ahogyan az elmúlt öt évben is – tovább nőtt a beiskolázási támogatást igénybe vevő tagok száma, és a kifizetett összeg aránya” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója, aki azt is hozzátette: „Idén, a tanszerek és felszerelések árai még inkább elszálltak, így arra számítunk, még többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. Úgy tűnik, a számok is minket igazolnak, ugyanis 2022-ben csupán augusztus végéig már több mint 13 millió forintot fizettünk ki”. 

A beiskolázási támogatás minden család számára anyagi segítséget jelenthet, ahol óvodás, általános- vagy középiskolás, vagy felsőoktatásban résztvevő gyermek van. A gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám a tanév alatt, vagyis augusztus 15. és az azt követő év június 30. között kiállított számlákat a kiállítástól számított 120 napon belül bármikor benyújthatja és igényelheti a támogatást. Fontos azonban, hogy a szolgáltatás csak abból az egészségpénztári egyenlegből valósulhat meg, amely legalább 180 napja elérhető a szülő számláján.Illetve, hogy a támogatás értéke legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér összegével lehet megegyező. 2022-ben ez 200 ezer Ft/év/gyermek.

Az óvodás gyermekek után elszámolható a ruházat, és az olyan taneszközök, mint például a rajzeszköz, technikai felszerelés. Továbbá a logopédiai tankönyvek, feladatgyűjtemények, amennyiben az óvoda igazolja, hogy erre valóban szüksége van a gyereknek. Az általános- és középiskolás gyermekek után szintén elszámolható a ruházat, a tankönyvek, taneszközök (pl. számológép, írószerek), valamint a kötelező olvasmányok, a sporttagozatos iskolákban a sporteszközök, a zenetagozatos iskolákban a kisebb hangszerek, amennyiben ezeket az iskola igazolja. A maximum 25 éves főiskolai vagy egyetemi hallgatók esetén tandíjra, térítési díjra (pl. pótvizsgadíjra), kollégiumi díjra vagy az albérlet díjára is igényelhető a szolgáltatás. Az aki még most észbe kap, jövőre már az adó-visszatérítéssel növelten tudja a beiskolázást megkezdeni.

Olvasd el ezt is!

Drágább lesz az iskolakezdés, de nem ez a legnagyobb félelmünk

Forrás: Napidoktor.hu