3 tipp a játékos reggelihez

Úgy érzi, kifogyott az ötletekből, és nem tudja, hogyan tehetné még változatosabbá csemetéje reggelijét? Vagy csak szeretné gyermekét ösztönözni arra, hogy iskola előtt egyen valamit? Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa praktikus tanácsaival könnyen a kicsi kedvencévé teheti a napindító étkezést.

  1. Játékosan, a gyermekeket bevonva rá lehet a csemetéket szoktatni a megfelelő étkezésre. Mi, szülők magyarázzuk el nekik, hogy mire jók a reggeli falatokban rejlő vitaminok és ásványi anyagok, és ezek hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy legyen energiájuk a tanuláshoz és a sportoláshoz.
  2. Üljön asztalhoz az egész család! A gyermek így nyugodt körülmények között költheti el a nap első étkezését, ráadásul felmérések bizonyítják, hogy a közösen reggeliző családokban a gyermek kiegyensúlyozottabb, nagyobb tápértékű reggelit fogyaszt. Azért is érdemes a szülőknek időt szánni a közös reggelizésre, mert a megfelelő étkezési szokások leghatékonyabban gyermekkorban alakíthatóak ki.
  3. Próbálta már gyermekét kakaó itallal kicsalogatni az ágyból? Itt az ideje! Még azok a gyerekek is örömmel kortyolgatják majd a finom italt, akik önmagában a tejet valamiért nem kedvelik. Fontos tudni, hogy a tejben található értékes fehérjék elengedhetetlenek többek között a csontok és az izmok fejlődéséhez, regenerálódásához. Ha a tejbe még egy, a gyermekek csontjainak megfelelő növekedését és fejlődését D-vitaminnal támogató és a kognitív (szellemi) képességük fejlődését elősegítő vassal dúsított kakaó italport is kanalazunk, nemcsak nagyszerűen és mosolygósan indulhat a gyermekek napja, hanem kiegészíthetjük az étkezés tápértékét is, valamint a kakaó ital fedezheti a napi folyadékfogyasztásuk egy részét is.

Reggeli fogások? Csak játékosan!

reggeli

Nyuszi a szendvicsből

Készítsünk szendvicset két közepes szelet teljes kiőrlésű kenyérből! Kenjük meg vékonyan margarinnal, tegyünk rá egy 1 közepes szelet pulykasonkát, vágjunk hozzá egy közepes darab zöldpaprikát, mellé pedig kínáljunk egy pohár kakaó italt!

Tipp: és akkor most jön a trükk! A szendvicset ne a szokványos módon, sokkal inkább játékosan készítsük el, formázzunk belőle például egy nyuszi arcot! A kenyér legyen a fej alapja, a sonkával „rajzoljunk” arcot, a sajtszeleteket illesszük a szendvicshez fog gyanánt, a paprikából pedig készüljenek a fülek!

Kirakózzunk!

Kenjünk meg vékonyan egy szelet magvas kenyeret, tegyünk rá két vékony szelet sovány sajtot, vágjunk mellé 5 szelet kígyóuborkát és kínáljunk egy pohár kakaó italt is!

Tipp: Hétvégén, vagy amikor több időnk van reggel, vidítsuk fel csemeténket! Pogácsaszaggatóval szúrjunk ki egy falatot a margarinnal megkent kenyérből, a sajtból és az uborkából, aztán jöhet egy ugyanilyen adag, például fenyőfa alakú kiszúróval is. Keverjük össze a falatokat a tányéron, és a csemetének adjuk azt a feladatot, hogy keresse meg az azonos formákat, illessze össze, és úgy egye meg. A jutalom legyen egy pohár finom kakaó ital a gyermek kedvenc bögréjében!

Tények a reggeliről

  • A rendszeres, napi ötszöri étkezés biztosítja a fizikai és szellemi teljesítményhez szükséges energia megfelelő eloszlását a nap folyamán.
  • A reggelinek napi energia-, így tápanyagbevitelünk 20 százalékát ajánlott biztosítania, amit nem pótolhat a többi étkezés egy kiegyensúlyozott étrendben.
  • Egy kiegyensúlyozott reggelinek ajánlott teljes értékű gabonát tartalmazó élelmiszert, mint teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet, tejet, tejes italt, egyéb tejterméket vagy más, teljes értékű fehérjeforrást, zöldséget vagy gyümölcsöt és innivalót tartalmaznia.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.