Mi az a genitális távolság?

Összefügg a férfiak termékenységével, hogy mekkora az úgynevezett anogenitális távolságuk.

A tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akiknél az anogenitális távolság (AGD) 52 milliméternél kisebb, hétszer nagyobb a kockázatuk az alacsony termékenységre, mint azoknak, akiknél ez a távolság nagyobb. Az AGD értékét a végbélnyílás és a pénisz töve közti távolság adja. A vizsgálatok során úgy találták, hogy kisebb AGD értékhez alacsonyabb spermiumszám és csökkent termékenység társult.

A Rochesteri Egyetem orvosi központjának munkatársai szerint eredményük egy viszonylag egyszerű szűrési módszert kínál a férfiak számára. “Nem invazív és bárki elvégezheti” – magyarázta Shanna Swan, a tanulmány társszerzője.

A vizsgálatban 126 fiatal – 1988-ban vagy azt követően született – férfi vett részt, ez Swan szerint már szignifikáns mintának számít.

Swan résztvevője volt azoknak a 2005 és 2008 között lefolytatott kutatásoknak is, amelyekben azt vizsgálták, miként befolyásolja a megszületett fiúcsecsemőknél az AGD értékét, ha magzati korban ftalátoknak voltak kitéve. Arra a megállapításra jutottak, hogy tízszer nagyobb eséllyel volt kisebb az AGD értéke akkor, ha a várandós anya vizeletéből megelőzően ftalátot mutattak ki. Ezek a vegyületek egyes műanyagokban vannak jelen, a cumisüvegekben való használatukat – potenciális káros hatásuk miatt – már több országban megtiltották. A tanulmány az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.