Megcsalás fejben és ágyban – melyik a rosszabb?

A nők az érzelmi hűtlenséget sokkal rosszabbul élik meg, mint azt a férfiak gondolják Mi a különbség a tesi és a lelki megcsalás között?

Az Amerikai Pszichológiai Tudományok Szövetsége által megjelentetett tanulmányok nyomán bizonyítottnak tekinthető, hogy a férfiak sokkal féltékenyebbek akkor, ha partnerük szexuális indokkal csalja meg őket, mintha érzelmi társat keresnek mellettük. Ezzel szemben a nők éppen fordítva, azt veszik a legrosszabbul, ha párjuk érzelmi téren csalja meg őket.

A jelenleg legnépszerűbb nézetek szerint ez evolúciós okok miatt alakult így: a férfiak évezredek óta arra kondicionáltak, hogy a szexualitás terén legyenek körültekintőek, hiszen teljesen biztosak nem lehetnek abban, hogy gyermekeik tőlük származnak – a nők pedig inkább arra figyeltek, hogy olyan párt találjanak maguknak, aki elég elkötelezett ahhoz, hogy megfelelő családi környezetet biztosítson nekik.

Egy új kutatás azonban ezt a feltételezést igyekszik megdönteni egy új elmélettel. A Pennsylvaniai Egyetem pszichológus kutatói, Kenneth Levy és Kristen Kelly szerint a különbségeket inkább bizalom és az érzelmi kötődés határozza meg.

megcsalás

Némelyek (férfiak és nők egyaránt) jóval biztosabban érzik magukat a kapcsolataikban, míg mások jóval kevésbé tartják fontosnak a szoros kötődést a kapcsolataikban. A pszichológusok szerint ez a megrögzött önállóság egy defenzív stratégia eleme védekezés a mélyen húzódó sérülékenység miatt. A két amerikai pszichológus elmélete szerint ez utóbbi emberek azok, akik inkább egy kapcsolat szexuális oldalával foglalkoznak, mint az intim érzelmi oldalával.

Kutatásaik során a két szakember férfiakat és nőket egyaránt kikérdezett arról, hogy a szexuális, vagy érzelmi megcsalást tartanák-e nagyobb problémának, illetve, a résztvevők személyiségét standard kérdőívekkel is megvizsgálták annak érdekében, hogy feltárják, milyen kötődési szint jellemző rájuk romantikus kapcsolataikban.

Az eredmények igazolták a két szakember feltételezését: a lazább kötődési hajlandóságúak, függetlenebb személyek a szexuális megcsalást nagyobb bűnnek tartották, mint az érzelmi megcsalást. A biztosabb kapcsolatokat favorizálók pedig éppen fordítva látták a világot.

A kutatók szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy a pszichológiai, illetve kulturális-környezeti mechanizmusok, amelyek a nemek közötti féltékenységben is érzékelhető különbségeket meghatározzák, nagyobb szerepet játszanak, mint azt korábban gondolták. Továbbá arra utal, hogy érdemes népszerűsíteni a biztos kapcsolatokat, mivel a szexuális megcsalás a családon belüli erőszakos cselekmények egyik komoly kiváltó oka.

Forrás: https://napidoktor.hu/index