Hasonlóak a nők és a férfiak szexuális fantáziái?

Jellemző meggyőződés, hogy férfiak és nők egészen másképpen működnek, míg az egyik nem éjjel-nappal a szexre gondol, a másik a pilláját sem rebbenti meg gyertyafényes romantika nélkül. Ennek alapján gondoljuk azt is, hogy a fantáziáik is nagyon eltérnek egymástól. Ám ez csak részben igaz.

A szexualitás a legtöbb ember életében alapvető fontosságú: nemtől és orientációtól függetlenül nagy hatással van rá az, ami az ágyban történik. És az is, ami csak a fejében. Miről fantáziálnak a nők és a férfiak? Nagyon más ebben a tekintetben a két nem?

Néhány évvel ezelőtt érdekes és igen átfogó kutatás készült az amerikaiak vágyairól és legjellemzőbb fantáziáiról. A Kinsey Intézet egyik kutatója, Dr. Justin Lehmiller és társai több mint négyezer embert kérdeztek ki elképesztő alapossággal arról, hogy milyen szexuális fantáziákat dédelgetnek, válaszaikat pedig egy sor demográfiai adattal vetették össze. A kérdőív 350 kérdésében alaposan kifaggatták a válaszadásra nyitott amerikaiakat, és bár a szexuális fantáziáknak és vágyaknak jócskán van kulturális beágyazottsága is, a válaszok tanulságai korántsem csak az Egyesült Államokra érvényesek. A kutatás megállapításaiból szemezgettünk, majd egy szakértőt kérdeztünk nők és férfiak fantáziájának természetéről.

szex, álom

Fotó: 123rf.com

Fantázia és vágy

Ahhoz, hogy a vizsgálat eredményeit és tanulságait kontextusba helyezzük, először két alapfogalmat kell tisztáznunk: fantázia és vágy, bár a szexhez kapcsolódóan is értelmezhetők, nagyon mást jelentenek.

A szexuális fantáziákat a képzelet és korábbi tapasztalatok szülik, és nagyon fontos jellemzőjük, hogy az álmodozó nem feltétlenül akarja megélni őket. A szexuális fantáziákban olyan dolgok is megjelenhetek, amiket a való életben az ember egyáltalán nem szeretne kipróbálni, adott esetben fél, vagy akár irtózik tőlük, és az ezekről való fantáziálás inkább egyfajta megküzdési stratégia, amivel félelmeit, szorongásait vagy frusztrációját jeleníti meg, vagy valamilyen fojtogató tabutól szeretne megszabadulni.

Más lapra tartoznak azok a képzelt jelenetek, amiket a gyakorlatban is szívesen leforgatnánk – vágyaknak ezeket az elképzelt szcenáriókat nevezzük.

Amennyiben ezeknek az elképzelt cselekményeknek a megvalósítása nem okoz sem magunknak, sem másnak kárt, páros tevékenységről szóló fantázia esetén találunk megfelelő társat, akivel közös megegyezéssel valósíthatjuk meg ezeket, érdemes tenni egy próbát vágyaink megélésével. Kutatások tanúsága szerint ez szexuális életünkre és párkapcsolatunkra is pozitív hatással lehet.

szex

Fotó: 123rf.com

Azonosságok

Az emberi szexualitásról hajlamosak vagyunk nagyon sztereotipikusan gondolkodni. Jellemző meggyőződéseink, hogy férfiak és nők egészen másképpen működnek, míg az egyik nem éjjel-nappal a szexre gondol, a másik nem számára sokadrangú tevékenységről van szó. Ennek alapján gondoljuk azt is, hogy nők és férfiak fantáziái is nagyon erősen eltérnek egymástól. A valóság ezzel szemben az, hogy bár vannak nemspecifikus fantáziaképek (ezekről majd később esik szó), a jó részük mindkét nem esetében megjelenik.

  1. BDSM fantáziák

Mindkét nem tagjai szívesen fantáziálnak alá-fölé rendeltséghez kapcsolódó szexuális tevékenységekről, például megkötözésről, megalázásról, büntetésről és jutalmazásról. Nők és férfiak között is vannak, akik szubmisszív típusok, és olyanok is, akik domináns szerepbe képzelik magukat, sőt olyanok is, akik szívesen váltanak a két megközelítés között.

  1. Szokatlan helyszínek és újdonságok

Nők és férfiak egyaránt fantáziálnak arról, hogy valamilyen szokatlan helyszínen (a lakás nem erre a célra használt helyiségétől kezdve extrém külső helyszínekig) szexelnek akár partnerükkel, akár másvalakivel. Sokak fantáziáiban kap kiemelt szerepet egy-egy tabu megdöntése vagy szokatlan szexuális tevékenység is.

  1. Nem monogám forgatókönyvek

Mindkét nem tagjainak fantáziái közt előkelő helyen szerepelnek a legalább három főt megmozgató és/vagy megcsaláson alapuló forgatókönyvek.

  1. Több szenvedély és romantika

Férfiak és nők is előszeretettel képzelegnek olyan szexuális tevékenységről, amiben a mindennapokban tapasztalthoz képest több és erősebb szenvedélyt élhetnek át, vagy azt a fajta valószerűtlen romantikát, ami a szerelmes filmek sajátja.

  1. A saját partner, csak másképp

Jó hír, hogy férfiak és nők fantáziáiban is gyakori a saját partner – és nem valamilyen kellemes külsejű idegen – szereplése, a fantázia inkább az együtt megszokott szexuális tevékenység felturbózásáról szól ezekben az esetekben.

szex, vibrátor

Fotó: 123rf.com

Eltérések

Eddig tehát a közös pontok. Vannak ugyanakkor olyan fantáziák is, amelyek nemspecifikusabbak. A legjellemzőbb különbségek a következők:

  1. Azonos neműek közti szex heteroszexuálisok esetében

Homoszexualitással kapcsolatos fantáziák megjelenhetek magukat heteroszexuálisnak vallók esetében is, már csak azért is, mert egyre inkább valószínű, hogy a szexuális orientációra is inkább spektrumszemléletben érdemes gondolni – vagyis kevesen vannak, akik feketén vagy fehéren állnak ehhez a kérdéshez. Az mindenesetre biztos, hogy a magukat heterónak valló nők nagyobb arányban fantáziálnak leszbikus szexről, mint a magukat heteróként meghatározó férfiak meleg szexről.

  1. Szakítás a genderkonvenciókkal

Ebben a férfiak járnak elől, vélhetően azért, mert a férfiak szexualitásának kifejezésformáival kapcsolatban kevésbé vagyunk megengedőbbek. Míg egy nőnek jobban „elnézi” a társadalom a férfiasabb viselkedést vagy öltözködést, egy férfi számára ez tabunak számít. Ezt a szexuális fantáziák (például arról, hogy női ruhába bújnak, vagy nőként viselkednek) segíthetnek feloldani.

  1. Tabuk

A férfiak szexuális fantáziáiban többször jelennek meg olyan tabunak számító viselkedésformák, mint a voyeurizmus, és az ő esetükben gyakoriak a kukkolós és megcsalós fantáziák is.

  1. A vágy titokzatos tárgya

A nők nagyobb arányban fantáziálnak arról, hogy egy szexuális kapcsolatban a vágy elérhetetlen tárgyai legyenek, akiket nehezebb megkapni. A férfiak jellemzően azok szeretnének lenni, akik megszerzik az elérhetetlen trófeát.

  1. Kidolgozottabb részletek

A nők jellemzően kidolgozottabban fantáziálnak, vagyis képzelgéseikben nagyobb szerepet kap, hogy az egyes történések hátterét a lehető legjobban el tudják képzelni.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

TOP szex 10+1 – Ezek biztosan felizgatják az összes pasi fantáziáját

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.