A nemi betegségeknek köszönhető a monogámia

Az őskori társadalomban életveszélyesek lehettek a nemi betegségek, ezért itt a monogámia volt a legbiztonságosabb életforma.

Nagy valószínűséggel a nemi úton terjedő fertőzések tehettek arról, hogy az emberiség körében elterjedt a monogámia – számolták ki a kanadai Waterloo egyetem matematikusai.

A Nature szaklapban a napokban megjelent tanulmány szerzői csakugyan a statisztika eszközeivel jutottak erre a megállapításra, miközben a különböző méretű ősi közösségek szexuális szokásait és a betegségek terjedését modellezték.

„Elemzésünk megmutatta, hogy egy természetes rendszerben egy olyan tényező, mint a fertőző betegségek terjedése, nagy hatással lehet a szociális normák kialakulására” – fogalmazott a kutatást vezető Chris Bauch.

Az alkalmazott matematika professzora szerint ez jó példa arra, hogy a matematika nemcsak az előrejelzésben, de a múlt megértésében is a segítségünkre lehet.

Bauch szerint a kezdeti vadászó-gyűjtögető közösségekben, melyekben legfeljebb 30 szexuálisan érett felnőtt élhetett együtt, a nemi fertőzések rövid idő alatt eltűntek – sokszor a fertőzöttek halálával.

Nagyobb, egymást átfedő közösségekben viszont jobban elterjedhettek és komolyabb pusztítást végezhettek.

A fertőzések itt csak a monogám kapcsolatban élőket nem érintették, ezért ez a forma került előtérbe, sőt, idővel büntethették is a poligámiát – véli a professzor.

Következő lépésben a monogámiát előíró csoportok szorították háttérbe a betegesebb, több partnert is megengedő közösségeket.

Erkölcsi nézeteink nem elszigetelten alakultak ki, egyre inkább tűnik úgy, hogy ezeket a környezeti feltételek alakították” – summázta a Chris Bauch, akivel sok vallásos ember borítékolhatóan nem ért majd egyet.

Monogámia – Kényes kérdés

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.