Lehangoló állapotban vannak a gyermekek tejfogai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szűrőbusza szeptember 6-án Gyulára érkezett, az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében. A Békés megyei település évek óta a turné egyik állomása. A koronavírus-járvány miatt azonban legutóbb két évvel ezelőtt vizsgálták ott a tanulók fogait. Az elsős és másodikos gyerekeknél találták a legtöbb szuvas tejfogat.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosa és szájhigiénikusa szeptember 6-án, Gyulán nézte át az alsósok fogait. A vizsgálaton 190 tanuló vett részt. Összesen 250 lyukas tejfogat, 14 lyukas maradandó fogat, 25 tömést regisztráltak. 12 gyermeknek volt fogköve, 85 diák büszkélkedhetett teljesen ép fogazattal. Az első és másodikos osztályosoknál találták a legtöbb szuvas tejfogat – volt olyan alsós, akinél nyolcat.

A szervezet szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy nagymértékű tejfog-romlásnál a maradandó fog is károsodhat. Azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket. Ezt egyre többen meg is teszik a szülők közül.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a megelőzés ügye mellett, a város ezért is számít a program egyik állandó állomásának.

A megelőzés kulcsfontosságú

Az országot járó önkéntes fogorvosoknak sajnos évek óta rossz tapasztalatai vannak a diákok fogainak állapotáról és fogápolási szokásairól. A tavalyi szűréseken megjelent gyerekeknek több mint a felének volt szuvas foga, de volt olyan helyszín, ahol ennél is rosszabb volt az arány.  Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre többen vegyenek részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson, mert a prevenció létfontosságú.

27 éve védi a gyermekek fogait az NGYSZ

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a fogorvostól, a fogászati vizsgálattól. A fogászati roadshow október közepéig tart.

Az OTP Bank Fogászati Roadshow következő időpontjai és helyszínei (A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

2022. szeptember 12. hétfő 9-15 óra között Fogászati szűrés és szaktanácsadás – Edelény, Görögkatolikus Általános Iskola, Edelény, Borsodi út 36, 3780

2022. szeptember 13. kedd, 8.30-15.30 óra Fogászati szűrés és szaktanácsadás – Biharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4172 Biharnagybajom Bacsó Béla utca 2-4.

2022. szeptember 14. szerda, 8-14 óra Fogászati szűrés és szaktanácsadás Hencida, Általános Iskola, Csokonai utca 2.

2022. szeptember 20. kedd 9-15 óra Fogászati szűrés és szaktanácsadás – Királyegyházai Általános Iskola és alapfokú Művészeti Iskola, 7953 Királyegyháza, Petőfi utca 63. és Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Királyegyházai Tagintézménye 7953 Királyegyháza, Petőfi utca 64.

2022. szeptember 21. szerda 9-15 óra Fogászati szűrés és szaktanácsadás – Magyarmecskei Általános Iskola 7954 Magyarmecske, Petőfi utca 96. Magyarmecskei Óvoda 7954 Magyarmecske, Petőfi utca 94.

2022. szeptember 27. kedd 8.30-16 óra között Fogászati szűrés és szaktanácsadás – Bábolna, Százszorszép Óvoda és Bölcsőde

2022. szeptember 30.- október 2. péntek-szombat-vasárnap, 9-17 óra Fogászati szűrés és szaktanácsadás – Díjlovas és Lovasterápiás Verseny Fót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, Vörösmarty tér 2.

2022. október 10-14. Fogászati szűrés és szaktanácsadás Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja – Székelyföld

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában már 28. éve kiemelt hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, amelynek része a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

Olvasd el ezt is!

Örökölhetők a fogászati problémák?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.