Hogyan segíthetünk a náthás csecsemőnek?

A náthás csecsemő orra bedugul, közérzete rosszabb, nyűgösebb. Ilyenkor az alvás és az evés is nehezen megy. Milyen otthoni kezelési lehetőségek léteznek?

Most még fontosabb a folyadékpótlás

Nátha esetén az orrnyálkahártya gyulladt, duzzadt, a csecsemő orrlégzése gátolt. Ennek kezeléséhez fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Ha a csecsemő orra bedugult, a szájlégzés miatt még több folyadékot veszít, mint az orrlégzés mellett. Emiatt nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Láz mellett pedig tovább nő a folyadékszükséglet.

Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy anyatejes babáknál folytassuk az igény szerinti táplálást – vagy akár kínáljuk még gyakrabban a babát – nátha esetén is. Tápszeres kicsiket babavízzel vagy forralt és lehűtött vízzel kínáljunk. Az életkori ajánlásokat betartva adhatunk még készen kapható, gyerekek számára készült gyógynövényes teakeveréket is.

beteg gyerek

Borsmenta, fekete- és zöldteát egy éves kor alatt semmiképp ne adjunk, de a kamilla sem javasolt, mert szárítja a nyálkahártyát és sokan allergiások rá. Ügyeljünk arra, hogy a teákat 1 éves kor alatt mézzel édesíteni nem szabad! A mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű – izomgörcsöket és izombénulást kiváltó – súlyos ételmérgezés okozója.

Annak érdekében, hogy biztosak legyünk benne, hogy a kicsi elég folyadékot fogyaszt, ellenőrizzük rendszeresen a pelus tartalmát! Ha a vizelet színe sötétebb, a szaga erősebb, az azt jelzi, hogy több folyadékra van szüksége a csecsemőnek.

Ezért lényeges az orrtisztítás

Ha a nátha miatt bedugul a csecsemő orra, az evés és az ivás is problémás lehet. Az orrlégzést azonban nemcsak emiatt, hanem a szövődmények – például arcüreg-, vagy középfülgyulladás – megelőzése végett is fontos mielőbb helyreállítani. A legkisebbeknél műanyag, vagy kézi orrporszívó használata ajánlott, ha azonban ez nem hoz megoldást, illetve nagyobb csecsemők esetében már elektromos, porszívóhoz csatlakoztatható orrszívóra lesz szükség.

Szükség esetén a csecsemőkortól is már használható tengervizes orrspray segítségével érdemes fellazítani az orrváladékot, így könnyebben eltávolítható. Az életkor szerinti ajánlást betartva érösszehúzó hatású, nyálkahártya duzzanatot lohasztó orrspray alkalmazása is segít az orrnyálkahártya duzzanat, az orrdugulás kezelésében.

gyerek, betegm influenza, megfázás

Fotó: 123rf.com

Praktikák a gyerekszobában

Felnőttként is jól ismerjük az érzést, ahogy ágyba kerülünk náthásan, az orrunk egyből bedugul. Sajnos a fekvő testhelyzet miatt ez a csecsemők esetében sem működik másként, érdemes ezért megemelni egy kicsit az ágy fejvégi részét. Fontos, hogy csak az ágyrács és a matrac közötti részre helyezzünk párnát, plédet vagy törölközőt, semmiképpen sem a matracra, a csecsemő feje alá közvetlenül, így ugyanis fulladást okozhatnak!

A könnyebb légzést és az orrváladék oldódását segíti, ha a levegő páratartalmát növeljük a náthás csecsemő szobájában. Ehhez használhatunk párásító, vagy inhalátor készüléket is. A csecsemő gyakori inhaláltatása Salvus vízzel vagy fiziológiás sóoldattal nagyon hatásos. Arra azonban ügyeljünk, hogy a készülékeket a leírt módon tisztítsuk, hogy megelőzzük a penész és egyéb kórokozók elszaporodását. Emellett természetesen fontos az időnkénti légcsere a szobában, ehhez egy pár perces kereszthuzat elegendő, amíg mi a csecsemővel egy másik helyiségben tartózkodunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A náthás tünetek olykor súlyosabb állapotokhoz vezethetnek. Mindenképp orvoshoz kell fordulni:

  • ha a csecsemőnek magas, 38,5 fok feletti láza van, és a folyadékot sem fogadja el, nem iszik,
  • ha a nátha, orrdugulás mellett egyéb tüneteik is jelentkeznek: a füle fáj, vagy légzési nehézségei vannak, sokat köhög,
  • tartós panaszok: elhúzódó orrfolyás, orrdugulás és köhögés esetén. Ilyenkor a hátterében állhatnak alapos kivizsgálást és kezelést igénylő problémák. Amennyiben tehát egyéb légúti tünetek nélkül, „csak” ez a panasz, akkor is forduljunk orvoshoz.

Olvasd el ezt is!

Az orrdugulás kezelése újszülött- és csecsemőkorban

Forrás: Napidoktor.hu