Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával 2013-07-22 Egészséges otthon Megosztás: Tweet A zabkása rostokban gazdag, így eltávolítja, kisöpri a méreganyagokat a szervezetből, s esélyt ad a makulátlan tiszta bőrhöz. Gombával és zöldfűszerrel fűszerezve ízletes eledel. A fűszeres zabkása hozzávalói: – 7 dkg zabpehely – 2 dl csirkealaplé – 3 dkg margarin – 1 csokor petrezselyemzöld – snidling (ízlés szerint) Pirított gomba hozzávalói: – 30 dkg gomba (pl. csiperke) – kakukkfű – só – őrölt fehér bors – szerecsendió – 3 evőkanál olívaolaj A petrezselyemzöldet, a snidlinget, és a margarint késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük. A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába. (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása) Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirke alaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres-margarin keverékét, és keverjük óvatosan össze. Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen. A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk még a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. (amennyiben szükséges, párolás közben még utána ízesíthetünk) Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát. Forrás: