Neveljünk zöldfűszereket! 2016-02-19 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a fűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet, de kevesen emlékeszünk arra, hogy régen, a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Mit teszünk mi most? Ugyanezt tesszük a teraszon, erkélyen cserépben – írja a Főzz otthon blog. Milyen fűszernövényeket nevelj cserépben? Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt megvásárolod, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz. Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon, ráadásul a kapor nem is igazán szép látvány, és elég magasra nő. Tájékoztatásul néhány javaslat: nagy cserép – rozmaring, tárkony, citromfű, menta, közepes cserép – zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregano), kis cserép – majoránna. Mire van szükségük a fűszernövényeknek napfényre (napos helyen fejlődnek jól, árnyékban, fényszegény helyen nem) megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű földre (laza, kissé homokos föld, a kötött talaj nem megfelelő) vízre (rendszeres öntözésre) Mire használhatod a zöld fűszereket? A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak: étvágyjavítók, segítik az emésztést egyesek vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkeznek rovarirtó és molyűző hatásuk is ismert (a bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól) Forrás: https://napidoktor.hu/index