Top 5 kerülendő étel, amit egy ételszakértő nem enne meg 2019-12-11 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Mi áll a tiltott lista élén? A legjobb táplálkozási szakértők kihagynak bizonyos élelmiszereket – tisztában vannak ugyanis a hatásaikkal. Mivel kell azonban vigyáznunk a sült és cukros finomságok mellett? Lássuk a kerülendő ételek listáját. Az emberek többsége tudja, milyen ételeket érdemes kerülnie. Köztük vannak a cukros és a bő olajban sütött típusok – ám ezekkel a lista nem ér véget. A táplálkozási szakértők olyan élelmiszereket is felsorolnak, amelyek akár mindennapi étkezésünk részei lehetnek. Lássuk, melyek azok, amelyeket ők, ha tehetik, sosem esznek. 1.Hot dog, bacon, kolbászok: a feldolgozott húsok elsőszámúak a kerülendő ételek között. Oka az, hogy az ilyen ételekben gazdag étrend növeli annak esélyét, hogy az ember meghaljon rákban vagy szívbetegségben. A feldolgozott húsok és felvágottak helyett még mindig jobb választás a csirke- vagy pulykahússal készült hot dog és az egészségesebb kolbász-változatok. A nátrium mennyisége szintén probléma – sóból 51 éves kor felett kevesebb mint 1500 milligramm fogyasztása tanácsos, 50 esztendős kor előtt pedig legfeljebb 2300 milligrammé. Bacon helyett érdemes ízletes fűszerekkel, paprikával, chipotle-al ízesíteni az ételeket. 2.Cukros kávé kreációk: a manapság sokak által kedvelt, mutatós kávék több mint 400 kalóriát és 15 teáskanál cukrot tartalmazhatnak, ezért kerülendő ételek – vagyis italok. A természetben előforduló cukroktól eltérően – mint például a fruktóz – a hozzáadott cukrok igencsak ártalmasak lehetnek az egészségre. A hozzáadott cukor megduplázhatja esélyünket a szívbetegségre. Szakértők szerint 6 teáskanálnál többet, vagy 100 kalóriánál többet naponta nem szabad enni a cukorból. Ha szeretjük az édességet, heti 1-2 alkalommal engedjük meg magunknak! 3.Margarin: fontos kerülni a transzzsírban gazdag ételeket, melyek emelik a szívbetegség kockázatát azzal, hogy növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét, a jó koleszterinét (HDL) pedig csökkentik. A tapadós margarinok többségét a szakértők azért teszik a kerülendő ételek listájára, mert sok közülük most is sok készül hidrogénezett olajokkal, vagyis nagy mennyiségű transzzsír található bennük. Pedig kevesebb mint 1 százalék alatt kellene maradnia a mennyiségének a napi kalóriafogyasztást számítva. A vaj fogyasztása ajánlottabb –van benne telített zsír, de az sokkal kevésbé káros, mint a transz zsír. 4. Feldolgozott sütemények: a kerülendő ételek között vannak a feldolgozott péksütik, édességek is. Túl sok bennük a tartósítószer, a vegyi anyag, az ízük pedig minimális. Valódi desszertet együnk inkább helyettük. 5.Cukorral tömött zabpelyhek: a cukros reggeli zabpelyheket az ételszakértők azért nem ennék meg, mert nem telítenek eléggé, kevés bennük a rost, ellenben sok a cukor. A szükséges cukormennyiségünket inkább egy heti egyszeri, valóban ízletes desszertből szerezzük be. fotó:pixabay.com Ha nagyon szeretjük a cukros zabpelyheket, érdemesebb kevesebbet venni belőlük és nagyon kevés cukrot tartalmazó típussal keverni őket reggelenként – ajánlják a szakemberek. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php