Természetes gyógymódok a pattanások ellen – 1. rész

A pattanásos bőr nem menő. De a pattanásos bőr kezelésére nincs szükség antibiotikumra vagy erős vegyi anyagokra.

Mit tegyünk ha pattanásos a bőrünk?

Elsősorban az étrenden kell változtatni, kevesebb pattanást előidéző élelmiszert ajánlott fogyasztani. Fontos, hogy az étrendünk kevesebb tejterméket és sült (zsíros) ételt tartalmazzon, ezen kívül számos hatékony természetes gyógymód létezik a pattanásos bőr kezelésére.

Az alábbiakban bemutatjuk az egészséggel foglalkozó szakemberek néhány javaslatát a pattanásos bőr elkerülésével és kezelésével kapcsolatban.

Természetes gyógymódok pattanásos bőrre

Sok iskolásnak, kiskamasznak pattanásos bőre van, de még a felnőttek körében is előfordulr. Édekes, hogy kevesebb pattanásos bőrrel rendelkező iskolás van például Kenyában, Zambiában, Malajziában, Japánban, mint a nyugati világunkban. De ha mégis kétségbe vonnánk az étrend és a pattanásos bőrközötti összefüggést, akkor minden bizonnyal nem olvastuk a 2002-ben megjelent paleodiétáról szóló tudományos dolgozatot, mely tiltja a magvak, a tejtermékek, a babfélék, a szójabab, a mogyorófélék stb. fogyasztását, viszont támogatja a húsfélék, a zöldségek, a gyümölcsök, az omega zsírok stb. fogyasztását.

Mi idézheti elő a pattanások kialakulását?

pattanásos bőr kialakulhat a tejtermékre való allergiás reakció következtében, a tejtermékek zsírtartalma súlyosbíthatja az állapotot. A mai világban kapható tejtermékek és más állati eredetű termékek gyakran tartalmaznak hormonokat és szteroidokat, melyek megbontják a test természetes hormonális egyensúlyát. Ha nem vagyunk allergiásak a tejtermékekre, nyugodtan fogyaszthatunk savanyú termékeket, például sovány joghurtot, hogy megőrízzük a bélflóránk egészségét.

Kerüljük a cukorféléket! A cukor károsítja az immunrendszer funkcióit. Számos pattanásos bőrrel rendelkező egyén szövettani vizsgálata a szövetek csökkent szőlőcukor (glukóz) toleranciájáról tanúskodik.

k4_400_01

A pattanásos bőrért a tehéntej is felelős?

A bőr olyan szerv, amely kiválasztja a hulladékot a szervezetből, a pattanásos bőr azt mutatja, hogy a bőrön keresztül a toxinok kiürülnek a szervezetből. A klasszikus magyarázat a pattanásos bőrre eléggé hiányos. Eszerint a pattanásos bőrt a baktériumok idézik elő, de ez nem teljesen igaz. Gyakran a pattanásos bőr azt mutatja, hogy a test próbál megszabadulni valamitől. A pattanásos bőr elsőszámú okozója a tej fogyasztása – a tehéntej. Bármelyik tejtermék, – de elsősorban a folyékony tej, a sajt, avaj és az olyan dolgok, mint például a fagyi mind-mind elősegítik a pattanások megjelenését a bőrön.

Az eredmény egy allergiás reakció fellépése, mely pattanásos bőrt eredményez. A pattanásos bőr egy másik okozója a feldolgozott étel, ide tartoznak az összes egészségtelen ételek, a finomított ételek (fehér liszt, fehér cukor és más finomított cukrok), a feldolgozott húsok, a telítetlen zsírok, a margarinok és egyéb feldolgozott ételek, baromfi- és tejtermékek, melyek különböző vegyületeket és hormonokat tartalmaznak. Néha egyszerűen az ételekre való allergia kikezelése és az egészségtelen vagy feldolgozott ételek elkerülése elegendő a pattanások megelőzéséhez. De ha hormonális problémáink vannak, az étrend megváltoztatása nem elegendő a pattanásos bőr megelőzésére.

Életkortól függetlenül sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal, amelyek komoly esztétikai és önértékelési problémákat okoznak.

Orvosilag rendelt fogamzásgátló pattanásos bőrre

Bármennyire is igaz a serdülőkorban előforduló hormonális változások és pattanásos bőr közti összefüggés, a bőr rendellenessége nemcsak a tinédzsereket érinti. Sok felnőtt is szenved a pattanásos bőrtől. Számos pattanásos bőrrel rendelkező felnőttnek emelkedett szintű férfi jellegű hormonjai vannak, amelyek serkentik a faggyútermelődést. Ennek okai a genetikai faktorok vagy, ahogy Dr. Frank A. Oski mondja, a tehéntejnek a fogyasztása a felelős. Kb. 80 %-a a fejős teheneknek vemhes, ilyen módon a tejükben megtalálható a progeszteronnak nevezett hormon.

k5_400_02

A pattanásos bőr kezelése és megelőzése

pattanásos bőr megelőzése érdekében a természetes terápia legalapvetőbb követelménye a helyes táplálkozás. A telítetlen zsírokat és hidrogénezett olajokat kerülni kell. A pattanásos bőrre hajlamos egyéneknél egyes ételek is kiválthatják a pattanások megjelenését. Egyeseknél a cukor vagy a csoki válthatja ki, másoknál pedig a tejtermékek. A túlzottan jódozott só is felelős lehet. Egyes személyek esetében a fűszeres ételek vonhatók kérdőre. Egy kis kísérletezéssel és megfigyeléssel mi magunk is megtudhatjuk, hogy melyek azok az ételek, amik előidézhetik a pattanások megjelenését.

Fotó: 123rf.com

Itt most nem a csokoládé elhízást elősegítő jellegéről van szó, nem ez aggaszt bennünket, hanem a csokoládéban található vegyi stimulánsok, legfőképpen a feniletilamin és a teobromin;koffeint és cukrot tartalmazó csokoládé pedig kétszeresen is hat a pattanások megjelenésére. Egyes emberek esetében jót tesz a tejtermékek elkerülése, főképpen a tejszín és a sajt kerülése. A gyümölcsök, érdekes módon nem okoznak pattanásos bőrt a magas cukortartalmuknak köszönhetően, viszont a zöldségek okozhatnak.

A cikk második része itt található>>>>>>>

Forrás: https://napidoktor.hu/index