Orvosilag rendelt fogamzásgátló pattanásos bőrre

Életkortól függetlenül sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal, amelyek komoly esztétikai és önértékelési problémákat okoznak. 

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arról beszélt, milyen okok miatt rendelhető el a fogamzásgátló szedése.

Gyakran hormonális oka van az aknénak

Egyes hormonok, például a tesztoszteron termelődésében bekövetkező változások gyakran vezetnek pattanások megjelenéséhez a nőknél. Ennek az az oka, hogy a magas tesztoszteronszint stimulálhatja a faggyútermelődést. Ha pedig túl nagy mennyiségű faggyú termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, amely táptalajon szolgál a bőrön lévő baktériumoknak. Emiatt a bőr könnyebben begyullad és aknék jelennek meg.

Foto:123rf.com


Ha ez áll a pattanásosság mögött, sok nő megijed attól, hogy a szokásos pattanás ellenes szerek (lemosó, tisztító- és szárító készítmények) nem segítenek, hiszen az ok nem a felületen keresendő. Alapos kivizsgálás után a bőrgyógyász éppen azért rendelheti el fogamzásgátló tabletta szedését, mert a megbillent hormonális egyensúly visszaállítása a cél. 
A nemzetközi ajánlások, így az American Academy of Dermatology ajánlása is erre utal: a makacs aknéval küzdő nőknek – különösen, ha a pattanások az arc alsó részét, az állvonalat, a nyakat, a hátat érintik – segíthet a hormonális hatású kezelés. A szakmai szervezet azonban azt is hangsúlyozza, hogy ez a megoldás elsősorban akkor jöhet szóba, ha más módszerek nem segítettek.

Nem mindegy, milyen típusú a fogamzásgátló

Ma már rengeteg fajta hormonális fogamzásgátló elérhető, de az aknék ellen leginkább a kombinált készítmények válnak be, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak. Természetesen a bőrgyógyászati okból szedett tabletták is akkor a leghatásosabbak, ha az előírásoknak megfelelően, mindennap azonos időben veszik be őket, és ha az orvos úgy rendeli, más kezelésekkel vagy gyógyszerekkel együtt alkalmazzák – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Az érintett nőket ugyanakkor fel kell világosítani az esetleges mellékhatásokról is, mint például a köztes vérzés, a mellérzékenység és –növekedés, a fejfájás, a hányinger, a súly- és a hangulati változások. Ezek az esetek többségében rövid időn belül elmúlnak, ám ha mégsem, erről egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen ilyenkor szükség lehet szerváltásra.

Fotó: 123rf.com

Sokszor összetett kezelés szükséges

Rózsa doktornő szerint a hormonális okok miatt kialakult aknék kezelése mindig személyre szabott, és arra is fel kell készülni, hogy akár több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma.
Érthető, hogy a nőket komolyan frusztrálja egy ilyen helyzet és minél előbb szeretnének megszabadulni a pattanásoktól, de fontos, hogy betartsák az orvosi utasításokat és az szakszerű ellátás mellett figyeljenek az általános szabályokra is – hangsúlyozza a szakértő. – Nem szabad nyomkodni, kapargatni a pattanásokat, naponta kétszeri langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet, esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülni kell a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint ebből a szempontból is fontos a rendszeres kézmosás. Megfelelő kezeléssel és kitartással meg lehet szabadulni a makacs pattanásoktól is!

Forrás: Dermatica