Köhögésre édesgyökér! 2018-11-29 Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immunis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum. Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el. Az édesfának vagy cukorkórónak is nevezett cserje a pillangósvirágúak családjába tartozik, levele és halványlilás virága hasonlít az akácéra. Az Ázsiában és a Földközi-tenger térségében őshonos Glycyrrhiza nemzetségnek két faja él Magyarországon. Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) vadon élő formában sok helyen előfordul, de gyógyhatása miatt termesztik is. Németországban akkora a kereslet iránta (egyedül Németország évi 500 tonnát importál belőle), hogy sok helyen már a cserjeállomány nagymértékű ritkulása tapasztalható. Ezért a würzburgi egyetem tudósaiból és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértőiből álló bizottság az édesgyökeret választotta 2012 gyógynövényévé, hogy felhívják a figyelmet a szakszerűtlen begyűjtés veszélyeire. Ahogy a neve is mutatja, gyógyereje a gyökerében van, melyet októbertől áprilisig gyűjtenek. A gyökértömeg mintegy 24%-át a glicirrhizin (glycyrrhizin) nevű szénhidrát teszi ki, mely a nádcukornál 50-szer édesebb. Ezenkívül tartalmaz még szaponinokat, flavoninokat, kumarinokat és szterolokat. Az ókori görögök köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták. A kínai orvoslásban is régóta ismert, ahol méregtelenítő, ízjavító, és más gyógynövények hatását fokozó tulajdonságait használják fel. A nyugati orvosi kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, nyákoldó, májvédő, gyomorerősítő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják. A kipirosodásra hajlamos bőr kezelésére ajánlott arckrémek egyik fő alapanyaga. Ugyanakkor magas vérnyomás, súlyos veseelégtelenség, káliumhiány esetén és terhesség alatt használata nem ajánlatos. Édes, ánizsos ízét az élelmiszeripar is felhasználja likőrökhöz, a barna sör színezéséhez, és gyerekkorunk nagy kedvence (vagy éppen esküdt ellensége), a bocskorszíj, más néven medvecukor alapanyagaként. A családban elég megosztó édesség, mert mi szülők a mai napig imádjuk, a gyerekeink viszont rá se bírnak nézni, nem értik, hogy éltük túl bocskorszíjjal terhes gyerekkorunkat. Én mindenesetre most nekiugrok egy zacskónak, hátha éppen ez szabadít meg a rémes köhögéstől. Forrás: edenkert.hu