Gyógynövényes receptek-ínyenceknek

Az emberiség a gyógynövényeket régóta használja gyógyításra, megelőzésre, fertőtlenítésre. Egyre többet főzünk, ízesítünk velük. Szeretnénk Önöknek pár gyógyfüves recepttel kedveskedni.

Annyi egészséges finomságot lehet ma már enni, ami egy kicsit új, különleges ízvilágot hoz a megszokott konyhánkba: van már kakukkfüves gombaleves, zsályás szilvabefőtt, bodzás palacsinta. Most megtudhatják, hogy lehet a levendulát sütéshez, főzéshez is használni, és azt is, hogy készül a kakukkfüves hagymalekvár, a mentás, citromfüves almaturmix. Jó étvágyat kívánunk!

Kakukkfüves hagymalekvár

hozzávalók:

  • 0,5 kg lila hagyma (vörös hagymával is elkészíthető)
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl vörösborecet
  • minimum 1 evőkanál kakukkfű
  • fél csomag zselatin

A hagymát megpároljuk, eközben hozzáadjuk a vörösborecetet és a cukrot. Amikor megfőtt már a hagyma és elég puha, hozzáadjuk a zselatint és a kakukkfüvet. Még 5-10 percig kis lángon főzzük. Miután érződik benne a kellemes kakukkfű íz, levesszük a tűzről.

Ha kihűlt, kiszedhetjük üvegekbe. Húsok mellé, kenyérre, zöldségekhez nagyon finom ételkülönlegesség.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mentás, citromfüves almaturmix

hozzávalók:

  • 0,5 kg alma
  • fél marék friss menta, fél marék friss citromfű vagy
  • 1-1 teáskanál szárított menta, citromfű
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csipet fahéj

Finom, egészséges, gyorsan elkészíthető turmix. A feldarabolt, megmosott almát összeturmixoljuk a gyógynövényekkel, a mézzel és a fahéjjal. Fogyasztás előtt lehűtjük. Ízlés szerint beleszórhatunk magvakat is: mandulát, napraforgómagot vagy mogyorót. Így még tartalmasabb ételt kapunk, ami reggelire is kiváló. Akár jégrémformában le is fagyaszthatjuk és egészséges nyalánkságot készíthetünk belőle gyerekeknek. A menta és a citromfű hűsít, frissé teszi az almás ízt.

Levendulás keksz

hozzávalók:

  • 100 g puha vaj vagy olívaolaj
  • 50 g porcukor
  • 170 g liszt
  • kevés sütőpor vagy por alakú élesztő
  • 2 evőkanál levendula levél apróra vágva
  • 1 teáskanál száráról lefosztott levendulavirág

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Keverjük a vajat habosra a porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a levendula leveleket. Addig keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk. Nyújtsuk ki, szórjuk rá a virágokat, melyeket a sodrófával kicsit nyomkodjuk be a tésztába. Vágjunk tetszőleges formákat, helyezzük őket kivajazott sütőlapra, süssük 10-12 percig aranysárga sütőre.

Sárgadinnyeleves levendulával

hozzávalók:

  • 2 virágzó levendulaág
  • 2 evőkanál méz
  • 12 gramm édes fehér bor
  • 1 citrom
  • 2 kis sárgadinnye
  • 1 teáskanál száráról lefosztott levendulavirág

A levendulaleveleket és virágot tegyük egy lábasba együtt a mézzel, a borral és a citromlével. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Közben vágjuk ketté a dinnyéket, kaparjuk ki a belsejét és a dinnye húsát kerek kis kanállal szaggassuk ki. Tegyük tálba, öntsük rá a leszűrt szirupot és tegyük hűtőbe 20 percre. Tálaláskor szórjuk meg levendula virágokkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index