Könnyű kakaós, diós desszert 2014-06-05 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az édes bűnbeesés lehet büntetlen is! Vegyünk egy klasszikus süteményt, mint a piskóta. Poroljuk le a receptjét és cseréljük le a hozzávalókat. A zabpehelyliszt jól helyettesíti a sima lisztet süteményekben. A nyírfacukor pedig jól használható a sima cukor helyett. Az eredmény ugyan olyan finom lesz, csak kicsit egészségesebb! Kakaós, diós, zabpehelylisztes, nyírfacukros, piskóta Hozzávalók: Piskótához: 6 egész tojás 5 evőkanál nyírfacukor 5 evőkanál zabpehelyliszt 1 evőkanál kakaópor 5 evőkanál darált dió (ez kb. 7,5 dkg dió) 1/2 csomag sütőpor Töltelékhez: 8 evőkanál szilvalekvár Csokimázhoz: 4 evőkanál tej 4 evőkanál cukor 3 evőkanál kakaópor 5 dkg vaj Elkészítés: A piskóta A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd kibélelünk sütőpapírral egy közepes méretű tepsit (kb. 40×25 cm-es). A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet és a kakaót átszitáljuk, belekeverjük a 1/2 csomag sütőport és a darált diót. A tojás fehérjét géppel felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, és ezekkel is verjük még pár percig. Majd kanalanként hozzáadjuk a sütőporos, kakaós, diós lisztet, de ezt már óvatosan egy fakanállal forgatjuk bele. A tepsibe öntjük a tésztát, szép egyenletesre igazítva a tetejét. A sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük. Érdemes kivétel előtt egy fogpiszkálót beleszúrni, és ha már nem lesz tésztás, akkor biztos készen van. A csokimáz A tejet, a cukrot és a kakaóport lassú tűzön egy habverő segítségével összefőzzük. Nem szabad a süti tetejéről lefolynia, ezért addig kell főzni, amíg jól be nem sűrűsödik. Ha ez megtörtént levesszük a tűzről, és egy kicsit hagyjuk hűlni. Majd mikor már langyos belekeverjük az 5 dkg vajat. Ettől lesz szép fényes. A süti összeállítása A piskótát hosszába kettévágom. Az egyik tetejét megkenem a szilvalekvárral, a másikat pedig ráborítom, úgy, hogy az alja legyen felül, így szép sima felületet kapok. A csokimázat erre öntöm rá, amikor még langyos. Szépen elsimítjuk, majd egy kicsit hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás: Ez a csokimáz nem lesz nagyon kemény, inkább kicsit ragadós ezért forró vízbe mártott késsel vágjuk fel, hogy a máz szép maradjon Forrás: