Ezek a bevált zöldség,- és gyümölcslevek diétához, léböjthöz 2019-02-21 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A frissen préselt levek nem tartalmaznak fehérjét és zsírt, ballasztanyagokból is csak keveset. Megnyugtatják az emésztést, tehermentesítik az emésztőrendszert és a kapillárisokat, erősítik a szívet, felgyorsítják az anyagcseretermékek kiválasztását, csökkentik a testsúlyt. Nagyon hasznos segítőink a gyümölcs-, zöldség- és gyógynövény levek. Mivel azonban ezek nagyon koncentrált élelmiszerek, szükséges, hogy 50%-ban tiszta vízzel hígítsuk. A nap folyamán kétszer-háromszor is fogyaszthatunk leveket, de minden esetben a lehető legfrissebb állapotban. Már 15 percnyi állás is számos összetevőt tesz tönkre. Alkalmazásuk mellett igyunk sok vizet is, amely segíti kimosni a felszabadult méreganyagokat, és így elkerülhetjük a kellemetlen tisztulási tüneteket. Böjtöljünk okosan Böjtkrízisről akkor beszélünk, amikor a hirtelen nagy mennyiségben felszabaduló savak és méreganyagok elárasztják a testet: Romlik a közérzet, szédülés, fejfájás, gyengeségérzet jelentkezhet, a korábbi betegségek tünetei átmenetileg felerősödhetnek. Mindez attól is függ, hogy mennyire volt szennyezett a test, és milyen táplálkozási módot folytatott az illető megelőzően. A szigorú vízböjt esetén nem történik meg a bázikus anyagok bevitele, amelyek a felgyorsult tisztulási folyamat során felszabaduló savakat megkötnék. A viszonylag rövid idő alatt felszabaduló rengeteg méreganyag túlterheli a kiválasztó és méregtelenítő szerveket. Az ivólevekkel áthidalható ez a probléma, mivel tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, továbbá enzimeket is. A gyümölcs-, és a zöldséglevekhez ajánlott erjedésgátló fűszereket adagolni. Ezek a következők: fahéj, ánizs, curry, cayenne-i bors, kömény, vanília. A hideg típusúaknak, akik többnyire fáznak, és gyengeségi tünetekkel küzdenek, nem igazán jó a lékúra, mivel számukra ezek a nyers levek gyakran nehezen emészthetőek. Számukra különösen fontos melegítő hatású fűszerekkel gazdagítani a leveket: fahéj, szegfűszeg, fekete bors, cayenne-i bors, csípős paprika, gyömbér. Az ivóleveket is meg kell “rágni” mert bizonyos értelemben ezek is „szilárd” tápláléknak számítanak, és szénhidráttartalommal többnyire rendelkeznek. Tehát ne gurítsuk le gyorsan, hanem forgassuk körbe a szájban, hogy keveredjen el a nyállal. A savanyú gyümölcsök tisztítanak és méregtelenítenek, az édes gyümölcsök táplálnak és regenerálnak. Zöldség,-és gyümölcslevek Banánlé: erősítő, roboráló, segíti az emésztést. Burgonyalé: lúgosít, csökkenti a gyomorsav termelést, segíti a gyomorfekély gyógyulását,mérsékli a gyulladásokat. Csalánlé: vértisztító, méregtelenítő. Görögdinnyelé: vese és hólyagtisztító, használjuk fel a görögdinnye minden részét (gyümölcshúst, a héjat és a magokat is). Grapefruitlé: vértisztító, emésztésserkentő, frissítő, roboráló. Túlsúly esetén javasolt. Szőlőlé: javítja az emésztést, fokozza a vesék működését, regeneráló, aktiválja a szénhidrát-anyagcserét. Éhségérzet csillapító: készítsünk italt egy zöldpaprikából, két almából, három mángoldlevélből, 500 g sárgarépából, 100 g tormából, egy gerezd fokhagymából. Négy részre osztva fogyasszuk el. Zöld levek: a klorofi ll tartalmú levek aktív összetevői tisztítják a vért, semlegesítik a sejtekben tárolt méreganyagokat, aktivizálják a szervezet öngyógyító erőit, javítják a sejtek vérellátását, oxigénnel dúsítják a vért. A klorofill továbbá regenerálja a májat. Méregtelenítő elixír: nyerjük ki 2 zöldalma, 1 uborka, 1 cékla, egy kis darab gyömbér, 1 hámozott citrom és 3 halványító zeller szárának levét. Spenótos-petrezselymes tisztító ital: préseljük ki 1 megtisztított citrom, 3 zöldalma, 120 g spenót, egy csokor friss petrezselyem, fél jalapeño (vagy más chili) levét. Forrás: Erin Quon- Briana Stockton: Éltető levek Forrás: edenkert.hu