Angolszász karácsony 2013-12-18 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Izgalmas dolog a karácsonyi menüt más nemzetek klasszikus fogásaiból felépíteni. A Fahéj magazin téli száma az angolszász mellett mediterrán, távol-keleti és észak-amerikai menüsorokat is bemutat. Narancsos sárgarépaleves HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 10 dkg vaj 10 dkg vöröshagyma finomra vágva 15 dkg szeletelt burgonya 50 dkg szeletelt sárgarépa 1 gerezd zúzott fokhagyma 2 dl frissen facsart narancslé 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér 1 evőkanál méz 1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió só, őrölt fehérbors 1 l zöldség alaplé 1 dl tejszín 1. A hagymát vajon aranysárgára pirítjuk, ezután hozzáadjuk a zöldségeket. 5 perc pirítás után felöntjük az alaplével, beletesszük a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük. 2. Hozzáöntjük a narancslevet, majd botmixer segítségével pürésítjük. Tálaláskor a tetejére öntünk egy kevés tejszínt. Zöldkagylóval töltött bélszín whiskymártással HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 60 dkg bélszín 1 kávéskanál mustár 8-10 db zöldkagyló 1 db citrom leve 5 dkg vaj 5 dkg póréhagyma só, fehérbors 1 csokor petrezselyem 5 dkg liszt 2 dl tejszín 1 dl napraforgóolaj a sütéshez 25 dkg kelbimbó 25 dkg sárgarépa 10 dkg vaj A whiskymártáshoz: 2 dl whisky 2 evőkanál worcestershire mártás só, őrölt feketebors, oregánó 5 dkg vaj 1. A kagylót forrásban lévő citromos vízben 3-5 percig forrázzuk, majd a vizet leöntjük róla. Az olvasztott vajon az apróra vágott póréhagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a forrázott kagylót. Sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel megszórjuk. Meghintjük liszttel, tovább pirítjuk, majd tejszínnel felengedjük. 5-10 percnyi forralás után jó sűrűre főzzük. 2. A bélszínt 5 mm vastagságúra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral. Az így kapott szeletre ráhalmozzuk a kagylós tölteléket, majd feltekerjük. Forró vas serpenyőben kevés olaj hozzáadásával minden oldalát jól átsütjük. Sütés után alufóliával letakarjuk. 3. A bélszínsütés befejeztével a még forró serpenyőbe öntjük a whiskyt és a worcestershire mártást. Fűszerezzük, majd jól beforraljuk. 4. A kelbimbót és a sárgarépát forrásban lévő vízben külön-külön 5-10 percig főzzük. Miután a zöldségek megpuhultak, leszűrjük őket, majd petrezselymes vajon átforgatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk. 5. A tálalás pillanatában a forró whiskymártásba hideg vajat keverünk, majd a bélszín mellé öntjük. Angol karácsonyi puding Bár Agatha Christie regényében szerencsétlen fordulatot hozott a karácsonyi puding, mi azért bátran próbáljuk ki ezt a híres desszertet! A hagyomány szerint a család minden tagjának meg kell kevernie egyszer a tésztát és közben kívánnia valamit. Apró kis tárgyakat is el szoktak rejteni a pudingban, mely a következő évre ad jóslatokat. HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 25 dkg vaj 2 db tojás 20 dkg barna cukor 20 dkg zsemlemorzsa 10 dkg liszt 7 dkg mandulaliszt 20 dkg mazsola 10 dkg fekete szőlő 10 dkg fehér szőlő 5 dkg magozott datolya 5 dkg aszalt füge 10 dkg aszalt szilva 5 dkg baracklekvár 1-1 db narancs és citrom héja lereszelve 1 teáskanál vaníliás cukor 1 kávéskanál gyömbér 1 kávéskanál fahéj ½ kávéskanál reszelt szerecsendió 1 dl rum 1 dl konyak 1 dl barna sör 1. A vajat a barna cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a feldarabolt gyümölcsöket, a fűszereket, végül a morzsát és a lisztet. 2. A bekevert tésztát belehelyezzük egy tiszta vászonnal kibélelt pudingformába, tetejét lazán bekötjük. A formát beleállítjuk egy magas peremű lábasba, melyet félig töltünk vízzel (vigyázva, hogy a víz szintje a forma pereme alatt maradjon). Letakarjuk egy fedővel, de csak félig, hogy a felesleges gőz eltávozhasson. 3. Lassan melegíteni kezdjük. Ez a mennyiség kis lángon forralva (85 fokos állandó hőmérsékleten) 4 óra alatt készül el. Ha forralás közben a vízből túlságosan sok elpárologna, akkor forró vízzel pótoljuk. 4. Miután elkészült, kiszedjük a formát a vízfürdőből, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Kibontjuk a vásznat, rácsra helyezzük a pudingot. A rum, a konyak és a barna sör keverékével addig locsolgatjuk, míg a tészta jól át nem itatódik. Felszolgálás előtt meg is gyújthatjuk. Forrás: