Angolszász karácsony

Izgalmas dolog a karácsonyi menüt más nemzetek klasszikus fogásaiból felépíteni. A Fahéj magazin téli száma az angolszász mellett mediterrán, távol-keleti és észak-amerikai menüsorokat is bemutat.

Narancsos sárgarépaleves

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

10 dkg vaj

10 dkg vöröshagyma finomra vágva

15 dkg szeletelt burgonya

50 dkg szeletelt sárgarépa

1 gerezd zúzott fokhagyma

2 dl frissen facsart narancslé

1/2 kávéskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál méz

1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió

só, őrölt fehérbors

1 l zöldség alaplé

1 dl tejszín

1. A hagymát vajon aranysárgára pirítjuk, ezután hozzáadjuk a zöldségeket. 5 perc pirítás után felöntjük az alaplével, beletesszük a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük.

2. Hozzáöntjük a narancslevet, majd botmixer segítségével pürésítjük. Tálaláskor a tetejére öntünk egy kevés tejszínt.

Zöldkagylóval töltött bélszín whiskymártással

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

60 dkg bélszín

1 kávéskanál mustár

8-10 db zöldkagyló

1 db citrom leve

5 dkg vaj

5 dkg póréhagyma

só, fehérbors

1 csokor petrezselyem

5 dkg liszt

2 dl tejszín

1 dl napraforgóolaj a sütéshez

25 dkg kelbimbó

25 dkg sárgarépa

10 dkg vaj

A whiskymártáshoz:

2 dl whisky

2 evőkanál worcestershire mártás

só, őrölt feketebors, oregánó

5 dkg vaj

1. A kagylót forrásban lévő citromos vízben 3-5 percig forrázzuk, majd a vizet leöntjük róla. Az olvasztott vajon az apróra vágott póréhagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a forrázott kagylót. Sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel megszórjuk. Meghintjük liszttel, tovább pirítjuk, majd tejszínnel felengedjük. 5-10 percnyi forralás után jó sűrűre főzzük.

2. A bélszínt 5 mm vastagságúra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral. Az így kapott szeletre ráhalmozzuk a kagylós tölteléket, majd feltekerjük. Forró vas serpenyőben kevés olaj hozzáadásával minden oldalát jól átsütjük. Sütés után alufóliával letakarjuk.

3. A bélszínsütés befejeztével a még forró serpenyőbe öntjük a whiskyt és a worcestershire mártást. Fűszerezzük, majd jól beforraljuk.

4. A kelbimbót és a sárgarépát forrásban lévő vízben külön-külön 5-10 percig főzzük. Miután a zöldségek megpuhultak, leszűrjük őket, majd petrezselymes vajon átforgatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk.

5. A tálalás pillanatában a forró whiskymártásba hideg vajat keverünk, majd a bélszín mellé öntjük.

Fahéj Magazin

Angol karácsonyi puding

Bár Agatha Christie regényében szerencsétlen fordulatot hozott a karácsonyi puding, mi azért bátran próbáljuk ki ezt a híres desszertet! A hagyomány szerint a család minden tagjának meg kell kevernie egyszer a tésztát és közben kívánnia valamit. Apró kis tárgyakat is el szoktak rejteni a pudingban, mely a következő évre ad jóslatokat.

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

25 dkg vaj

2 db tojás

20 dkg barna cukor

20 dkg zsemlemorzsa

10 dkg liszt

7 dkg mandulaliszt

20 dkg mazsola

10 dkg fekete szőlő

10 dkg fehér szőlő

5 dkg magozott datolya

5 dkg aszalt füge

10 dkg aszalt szilva

5 dkg baracklekvár

1-1 db narancs és citrom héja lereszelve

1 teáskanál vaníliás cukor

1 kávéskanál gyömbér

1 kávéskanál fahéj

½ kávéskanál reszelt szerecsendió

1 dl rum

1 dl konyak

1 dl barna sör

1. A vajat a barna cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a feldarabolt gyümölcsöket, a fűszereket, végül a morzsát és a lisztet.

2. A bekevert tésztát belehelyezzük egy tiszta vászonnal kibélelt pudingformába, tetejét lazán bekötjük. A formát beleállítjuk egy magas peremű lábasba, melyet félig töltünk vízzel (vigyázva, hogy a víz szintje a forma pereme alatt maradjon). Letakarjuk egy fedővel, de csak félig, hogy a felesleges gőz eltávozhasson.

3. Lassan melegíteni kezdjük. Ez a mennyiség kis lángon forralva (85 fokos állandó hőmérsékleten) 4 óra alatt készül el. Ha forralás közben a vízből túlságosan sok elpárologna, akkor forró vízzel pótoljuk.

4. Miután elkészült, kiszedjük a formát a vízfürdőből, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Kibontjuk a vásznat, rácsra helyezzük a pudingot. A rum, a konyak és a barna sör keverékével addig locsolgatjuk, míg a tészta jól át nem itatódik. Felszolgálás előtt meg is gyújthatjuk.

Forrás: