10 tipp – Ételek, melyek segíthetnek savas reflux esetén 2018-08-09 Blog, Diéta, Egészséges otthon, Étrendek Megosztás: Tweet Amikor a gyomorsav rossz irányba fordul, azaz visszajut a nyelőcsőbe, savas refluxról beszélünk. Ha ez gyakran megtörténik és nem javul a helyzet, gastrooesophagealis reflux betegségről van szó. Mi jellemzi ezt a problémát és milyen ételek alkalmazhatók ellene? A savas reflux problémával sajnos nem kevés ember találkozik élete során. Amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, mely a gyomrot összeköti a torokkal, kialakul ez az állapot – s ha gyakori, gastrooesophagealis reflux betegségről (GERD) beszélhetünk. Tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, a köhögés, nyelési nehézség, különösen, ha fekszünk. Olykor apró falatdarabkák vagy savanyú folyadék is visszajön a szájba. Az élelmiszereknek nagy hatása van erre a problémára. Hosszú a listája azon ételeknek, amelyektől óvakodnunk kell, beleértve a csokit, hagymát, savas dolgokat és a vörös húst. Más ételek viszont segíthetnek, vagy nem súlyosbítják a problémát. Melyek ezek? 1.Csirkemell: sovány hús, amely fehérjében gazdag és könnyű megemészteni. Vegyük viszont le a bőrét, pirítva vagy sütve fogyasszuk, ha savas refluxszal küzdünk. 2.Víz: ez a legjobb ital, amelyet savas reflux esetén fogyaszthatunk. A cukros italok irritálhatják, az alkoholosak és savasak szintén rossz hatást gyakorolnak a problémára. 3.Gyömbér: ez a növény segít megnyugtatni a gyomrot. Próbáljunk ki egy kis forró gyömbéres teát, koffein nélkül – amely csak súlyosbítja a refluxot. De el is rághatunk egy kevés friss vagy szárított gyömbért. Cukor sose legyen bennük, mert az irritáló hatást gyakorol a savas refluxra. 4.Dinnye: alacsony savtartalmú gyümölcs, mely nem okoz tüneteket. A sárgadinnye és a mézharmat szintén jó választás, alacsony savtartalommal. 5.Barna rizs: olyan köretet keresünk, amely nem irritálja a savas refluxot? A barna rizs összetett szénhidrát, amely azt jelenti, tovább tart megemészteni, mint az egyszerűeket, vagyis a fehér rizst, a tésztát, cukros italokat – s ez jót tesz a refluxnak. Az extra rost, összehasonlítva a rizzsel, szintén segít. 6.Zabpehely: a szokványos reggelifélék, így a bacon, kolbász, fánk, egyéb cukros péksütemény tele van zsírral, amelyek mindent rosszabbá tehetnek. A zabpehely ugyanakkor sok rostot tartalmaz, melyek feltöltenek, támogatják a szívet és kellő energiával látnak el bennünket. Az extrákkal azonban vigyázzunk savas reflux esetén: cukrot, szirupot, szárított gyümölcsöket ne adjunk hozzá, mert tüneteket vált ki. Friss gyümölccsel ehetjük. 7.Burgonya: a zöldségek jók, köztük a répa, fehérrépa, paszternák, csak hogy néhányat említsünk. Egészséges szénhidrátokkal és emészthető rostokkal van tele a burgonya is, csak ne főzzük hagymával vagy fokhagymával – ugyanis ezek irritálhatják a savas refluxot. 8.Olíva olaj: szervezetünknek szüksége van zsírra, hogy megfelelően működjön – ám a zsíros ételek súlyosbítják a gastrooesophagealis reflux betegség tüneteit. Vagyis, érdemes távoltartanunk magunkat a vajtól, margarintól. Próbáljunk ki egészségesebb zsírt, mint amilyen az olíva olaj. Zsírt és kalóriát ez is tartalmaz, ezért keveset használjunk belőle. 9.Saláta és zeller: mivel a savas reflux hatására gyakran szabadulhat fel gáz a szervezetünkben, jobb, ha kerüljük a babot és a szárított gyümölcsöt. Az olyan zöldségek, mint a saláta, zeller egészségesek, kalóriaszegények, könnyű emészteni őket és nem súlyosbítják a gázképződést. 10.Édeskömény: enyhe ízű, savtartalmát tekintve alacsony, nyugtatólag hathat a savas refluxosok gyomrára. Köretként, nyersen, szeletelve, salátához adva egyaránt finom. Fogyasszuk egészséggel! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php