Zeller és sóska: egészséges és még fogyaszt is!

A zellert sokan előszeretettel használják súlycsökkentő diéták során magas folyadék és rosttartalma miatt, egyesek szerint pedig a zeller ún. „negatív kalóriás étel”, tehát megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyit tartalmaz.

A zellert világszerte termesztik, főként levelét, gumóját és magját hasznosítják. Levele és gumója jellegzetes ízű és illatú, B1, B2, C-vitamint, foszfort és élelmi rostokat tartalmaz.
Maga a zeller szó görög eredetű, onnan került át a latin, majd olasz, francia, később az angol nyelvbe. A zeller magjából sajtolt olajat a gyógyszer és kozmetikai ipar is alkalmazza. A magok tartalmaznak egy apiol nevű természetes vegyületet.

 

38_zeller_kep

Foto:pixabay.com

 

 

A zellert sokan előszeretettel használják súlycsökkentő diéták során magas folyadék és rosttartalma miatt, egyesek szerint pedig a zeller ún. „negatív kalóriás étel”, tehát megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyit tartalmaz.
A zellerben lévő androsteron vegyületnek köszönhetően (mely a tesztoszteron egyik bomlásterméke) sokan afrodiziákumként tekintenek a zellerre.

Hogyan fogyasszuk?

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is.

Foto:123rf.com

Hogyan vásároljunk zellert?

A zellergumóban lehetnek szivacsos részek, de ettől még fogyasztható. Ízlés kérdése, hogy felhasználjuk vagy kidobjuk.  Vásárláskor érdemes megvizsgálni, hogy a levelek és a szár frissek-e. Kicsit nyomkodjuk meg, ha nyomásra puha, akkor vagy szivacsos a belseje, vagy rothadt. Ősszel, ha felszedik a zellert, érdemes hűvös helyen tárolni. Akinek nincs alkalmas tároló helyisége, az a mélyhűtőben is tarthatja meghámozva és felszeletelve.

Foto:pixabay.com

Sóska, ízletes finomság!

Mint a többi zöld leveles zöldség, a sóska is nagyon egészséges: alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrák tökéletes kiegészítője, ugyanakkor ásványi anyagokban – különösen vasban, magnéziumban és kalciumban – rendkívül gazdag. Emellett magas C- és B-vitamin-tartalma hatékonyan erősíti az immunrendszert. A sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Azonban, ha gyakran vagy nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott!

 

 



Nyersen vagy rövid ideig tartó hőkezeléssel elkészítve kell fogyasztani, hogy gazdag tápanyagtartalmából ne veszítsen. Próbáljuk ki salátának, levesnek, köretnek, egytálételnek. Akár az alábbi recetet is kipróbálhatjuk!

 

38_soska_kep

Foto:pixabay.com

 



Sóskamártás – sültekhez, tört krumplihoz

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sóskalevél
1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
tej/tejszín


Elkészítése: a sóskaleveleket mossuk meg alaposan, majd szabadítsuk meg a száruktól. Tépkedjük őket kisebb darabokra. Egy lábos aljában hevítsünk olajat, dobjuk rá a felkarikázott hagymát, majd kissé pároljuk meg. Csorgassunk rá mézet, majd dobáljuk rá a sóskaleveleket – lehet kisebb adagokban is: amikor egy része összeesett, jöhet a többi. Picit sózzuk, majd gyorsan pároljuk meg, de csak annyira, hogy mind összeessen. A joghurtban keverjük csomómentesre a lisztet, és adjuk a sóskához. Forraljuk fel, és botmixerrel dolgozzuk össze. Ízlés szerint igazítsuk a mártás állagát tejjel vagy tejszínnel.

Forrás: edenkert.hu