Zeller és sóska: egészséges és még fogyaszt is!

A zellert sokan előszeretettel használják súlycsökkentő diéták során magas folyadék és rosttartalma miatt, egyesek szerint pedig a zeller ún. „negatív kalóriás étel”, tehát megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyit tartalmaz.

A zellert világszerte termesztik, főként levelét, gumóját és magját hasznosítják. Levele és gumója jellegzetes ízű és illatú, B1, B2, C-vitamint, foszfort és élelmi rostokat tartalmaz.
Maga a zeller szó görög eredetű, onnan került át a latin, majd olasz, francia, később az angol nyelvbe. A zeller magjából sajtolt olajat a gyógyszer és kozmetikai ipar is alkalmazza. A magok tartalmaznak egy apiol nevű természetes vegyületet.

 

38_zeller_kep

Foto:pixabay.com

 

 

A zellert sokan előszeretettel használják súlycsökkentő diéták során magas folyadék és rosttartalma miatt, egyesek szerint pedig a zeller ún. „negatív kalóriás étel”, tehát megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyit tartalmaz.
A zellerben lévő androsteron vegyületnek köszönhetően (mely a tesztoszteron egyik bomlásterméke) sokan afrodiziákumként tekintenek a zellerre.

Hogyan fogyasszuk?

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is.

Foto:123rf.com

Hogyan vásároljunk zellert?

A zellergumóban lehetnek szivacsos részek, de ettől még fogyasztható. Ízlés kérdése, hogy felhasználjuk vagy kidobjuk.  Vásárláskor érdemes megvizsgálni, hogy a levelek és a szár frissek-e. Kicsit nyomkodjuk meg, ha nyomásra puha, akkor vagy szivacsos a belseje, vagy rothadt. Ősszel, ha felszedik a zellert, érdemes hűvös helyen tárolni. Akinek nincs alkalmas tároló helyisége, az a mélyhűtőben is tarthatja meghámozva és felszeletelve.

Foto:pixabay.com

Sóska, ízletes finomság!

Mint a többi zöld leveles zöldség, a sóska is nagyon egészséges: alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrák tökéletes kiegészítője, ugyanakkor ásványi anyagokban – különösen vasban, magnéziumban és kalciumban – rendkívül gazdag. Emellett magas C- és B-vitamin-tartalma hatékonyan erősíti az immunrendszert. A sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Azonban, ha gyakran vagy nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott!

Tüsszögök a nyírfától, sóskától

 

 



Nyersen vagy rövid ideig tartó hőkezeléssel elkészítve kell fogyasztani, hogy gazdag tápanyagtartalmából ne veszítsen. Próbáljuk ki salátának, levesnek, köretnek, egytálételnek. Akár az alábbi recetet is kipróbálhatjuk!

 

38_soska_kep

Foto:pixabay.com

 



Sóskamártás – sültekhez, tört krumplihoz

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sóskalevél
1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
tej/tejszín


Elkészítése: a sóskaleveleket mossuk meg alaposan, majd szabadítsuk meg a száruktól. Tépkedjük őket kisebb darabokra. Egy lábos aljában hevítsünk olajat, dobjuk rá a felkarikázott hagymát, majd kissé pároljuk meg. Csorgassunk rá mézet, majd dobáljuk rá a sóskaleveleket – lehet kisebb adagokban is: amikor egy része összeesett, jöhet a többi. Picit sózzuk, majd gyorsan pároljuk meg, de csak annyira, hogy mind összeessen. A joghurtban keverjük csomómentesre a lisztet, és adjuk a sóskához. Forraljuk fel, és botmixerrel dolgozzuk össze. Ízlés szerint igazítsuk a mártás állagát tejjel vagy tejszínnel.

Forrás: edenkert.hu