Top 5 egészséges liszt – Miért éri meg használni őket?

A kókuszliszttől a teljes kiőrlésű lisztig

A liszt egyik alapvető élelmiszerünk, melyből ételek garmadája készíthető. A fehér típus azonban nem túl előnyös – lássuk az egészséges liszt kategóriájába tartozó verziókat!

A liszt alapvető alapanyagunk, amelyet pékáruk, rakott ételek, tészták, desszertek készítéséhez használunk.

Mint az ma már ismert, bizonyos típusú lisztek egészségesebbek, mint a többi. A fehér és univerzális lisztek kevésbé mondhatók annak, finomításuk során ugyanis eltávolítják a búzából a korpát és a csírát, amelyek a legtöbb rostot és tápanyagot tárolják.

Sokan választanak emiatt egészségesebb sütési és főzési lehetőségeket. Egyes, népszerű lisztek nem is gabonából, hanem diófélékből vagy magvakból készülnek.

Lássuk az egészséges liszt top 5-ös listáját.

1.Kókuszliszt

A kókuszliszt gabona- és gluténmentes típus, amely a szárított kókuszhús puha, finom porrá darálásával készítenek. Kalóriadúsabb, mint a hagyományos gabonaalapú lisztek, ám fehérje-, zsír-, rost- és ásványi anyagokban gazdag, vasat és káliumot is tartalmaz.

A gabonalisztekkel szemben ez az egészséges liszt jelentős mennyiségű zsírt rejt. Ez a zsír azonban elsősorban telített, nagyrészt közepes láncú trigliceridekkel, amelyek csökkenthetik a gyulladást és támogathatják az egészséges anyagcserét.

A kókuszdióból származó telített zsírok minden bizonnyal másként befolyásolják az egészséget, mint a gyors- és sült ételek, feldolgozott húsok, ez pedig előnyös is lehet.

A kókuszliszt nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, s kutatások alapján úgy tűnik, antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

liszt2

Foto:123rf.com

Szemcsés állagú, sok folyadékot szív fel, egyes pékárukat ez kiszáríthatja. Így a legjobban olyan ételekben használható, amelyek tojást alkalmaznak a nedvesség és a szerkezet megőrzésére, például a muffinokban.

Ha a búzalisztet kókuszlisztre cseréljük, csak a receptben előírt mennyiség 1/4-ét használjuk fel, majd a maradék 3/4-et cseréljük ki más típusú lisztre.

Mivel emelett több folyadékot igényel, mint a többi liszt, pékáruknál adjunk 1 tojást negyed csésze (32 gramm) kókuszliszthez.

Fél csésze kókuszliszt (64 gramm) értékei

  • Kalória: 210
  • Fehérje: 8,5 gramm
  • Zsír: 13 gramm
  • Szénhidrát: 34 gramm
  • Rost: 25 gramm
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 22%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 18%-a

2.Mandulaliszt

Mandulaliszt készítésekor a blansírozott mandulát finom porrá őrlik. Mivel nem tartalmaz gabonát, természetesen gluténmentes lisztről van szó.

A mandulaliszt kitűnő magnéziumforrás, Omega-3 telítetlen zsírokat tartalmaz, növényi fehérjékből és az E-vitaminból is sokat találunk benne, utóbbi erős antioxidáns. A mandula – más diófélékhez és magvakhoz hasonlóan – magas kalóriatartalmú.

Ugyanakkor a lisztben található tápanyagok számos előnnyel járnak: javítják az inzulinrezisztenciát, valamint csökkentik az LDL („rossz”) koleszterinszin szintjét és a vérnyomást. A mandula óvja az agyat is, mivel az E-vitamin csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

A mandulaliszt íze leginkább a dióéra emlékeztet. Könnyen használható. A legtöbb receptben egyszerűen csak helyettesíteni kell a búzalisztet ezzel az egészséges liszttel, egyenlő arányban.

Jól alkalmazható pékárukban – palacsintában, kekszben, pogácsában, de egyes sós ételekben, például házi tésztákban és húsgombócokban is.

Foto:123rf.com

Fél csésze (56 gramm) mandulaliszt értékei

  • Kalória: 340
  • Fehérje: 12 gramm
  • Zsír: 30 gramm
  • Szénhidrát: 12 gramm
  • Rost: 4 gramm
  • Kalcium: a napi ajánlott mennyiség 5%-a
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 6%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 8%-a
  • Magnézium: a napi ajánlott mennyiség 65%-a
  • E-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 100%-a
  1. Quinoa liszt

A quinoalisztet a quinoa finom porrá őrlésével készítik. Gluténmentes „álgabona”, amely teljes kiőrlésűnek számít, vagyis nem dolgozzák fel és nem finomítják, így eredeti tápanyagai érintetlenül maradnak.

Kiváló fehérje-, rost-, vas- és telítetlen zsírforrás. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ennek köszönhetően javíthatja az emésztést, gátolhatja a daganatok növekedését és csökkentheti a betegségek előfordulásának általános kockázatát.

A quinoaliszt a pékáruknak nedves, puha textúrát ad. A legtöbb receptben a búzaliszt mennyiségének felét kell használnunk belőle.

Akadnak, akik keserűnek találják ezt az egészséges lisztet, az utóíz azonban csökkenthető, ha száraz serpenyőben, közepes lángon 5-10 percig, óvatosan kevergetve pirítjuk, mielőtt a recept többi összetevőjéhez adjuk.

A quinoa liszt tökéletes palacsintához, muffinhoz, pizzához és tortához is. Levesek, szószok sűrítésére is alkalmazhatjuk.

Meglepő helyezések a gluténmentes lisztek „versenyében”!

Fél csésze (56 gramm)  quinoa liszt értékei

  • Kalória: 200
  • Fehérje: 8 gramm
  • Zsír: 2 gramm
  • szénhidrát: 38 gramm
  • Rost: 6 gramm
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 33%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 4%-a

4.Hajdinaliszt

A hajdinaliszt őrölt hajdinából készül. A hajdina nem rokon a búzával, ezért gluténmentes.

Ez az egészséges liszt földes ízű, Japánban a hagyományos soba tészta készítésére használják. Kitűnő rostforrás, gazdag fehérjékben, mikroelemekben, mangánban, magnéziumban, rézben, vasban és foszforban.

Kutatások szerint a hajdinaliszt csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét és javíthatja a szív egészségét. Rákellenes, gyulladáscsökkentő és prebiotikus tulajdonságokkal is bírhat.

A legjobb, ha a hajdinalisztet más teljes kiőrlésű lisztekkel együtt alkalmazzuk, amelyek a receptben szereplő teljes liszt 25–50 százalékát teszik ki.

Ez az egészséges liszt jól használható palacsintában és gyors kenyerekben, de kiváló morzsabevonatot is készíthetünk belőle húshoz vagy más fehérjékhez.

Búzahas-diéta

Fél csésze (60 gramm) hajdinaliszt értékei

  • Kalória: 200
  • Fehérje: 4 gramm
  • Zsír: 2 gramm
  • szénhidrát: 44 gramm
  • Rost: 6 gramm
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 17%-a
  • Mangán: a napi ajánlott mennyiség 34%-a
  • Magnézium: a napi ajánlott mennyiség 33%-a
  • Réz: a napi ajánlott mennyiség 73%-a
  • Foszfor: a napi ajánlott mennyiség 17%-a

 

  • Teljes kiőrlésű liszt

Ma már számos pékáruban megtalálható a pékségekben és boltokban a teljes kiőrlésű liszt. Nagymértékben különbözik a fehér liszttől: míg a teljes kiőrlésű változatot a teljes búzaszemek porrá őrlésével készítik, a fehér liszt esetében eltávolítják a tápanyagban leginkább gazdag részeket – a korpát és a csírát.

Foto:123rf.com

Ezért tartják a teljes kiőrlésű lisztet széles körben egészségesebbnek.

Jó fehérje és rostforrás, számos vitamin és ásványi anyag található meg benne. Mivel glutént tartalmaz, cöliákiás vagy nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedők nem fogyaszthatják.

Receptekben a teljes kiőrlésű búzaliszt ugyanolyan mennyiségben használható, mint a fehér vagy az univerzális liszt. Kevésbé könnyed, foszlós azonban az állaga, mint a fehér liszté.

Házi kenyerekben, muffinokban, süteményekben, tekercsekben, pizzatésztában, palacsintában és gofriban egyaránt jól alkalmazható.

Fél csésze (60 gramm) 100%-os teljes kiőrlésű liszt értékei

  • Kalória: 200
  • Fehérje: 8 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • szénhidrát: 42 gramm
  • Rost: 8 gramm
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 11%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 5%-a

 

Forrás: