Búzahas-diéta

A Dr. William Davis által kialakított Wheat Belly Diet (Búzahas-diéta) szerint a glutén és a búza a fő oka a növekvő elhízási aránynak.

A Wheat Belly diéta egy megvilágosodásból indult, amely egy családi nyaralás után érte Davist. Miután látta a megnövekedett hasát, rájött, hogy változtatnia kell az életmódján. Saját étrendjének személyes megfigyelései révén rájött, hogy a szénhidrátban gazdag ételektől lomhának és fáradtnak érzi magát, ami arra késztette, hogy elhagyja a búzát.

Davis szerint a búza “tökéletes, krónikus méreg” a túlzott feldolgozottsága és az elmúlt évtizedek masszív genetikai változásai miatt. Sőt, odáig megy, hogy azt állítja, a búza az elhízás és a cukorbetegség fő oka az Egyesült Államokban.

Foto123rf.com

Davis a mai búzát genetikailag módosítottnak nevezi, és megjegyzi, hogy egy “új”, gliadin nevű vegyületet tartalmaz, amely káros az egészségre.

A gliadin a búzában található fehérje, amely a glutént alkotja. A glutén a gliadinból és egy másik fehérjéből, a gluteninből áll, amelyek mindketten hozzájárulnak a búza puha, rugalmas szerkezetéhez.

Annak ellenére, hogy Davis azt állítja, hogy a gliadin egy új vegyület a búzában, természetesen előfordul az ősi gabonafélékben. Ráadásul csak nagyon korlátozott kutatások bizonyítják, hogy ezek a fehérjék károsítják az emberi egészséget.

Az egyik legjobb tipp a fogyáshoz: A Volumetrikus avagy Térfogatmérő diéta

A Wheat Belly diéta arra ösztönzi követőit, hogy zárjanak ki minden búzatartalmú élelmiszert, valamint más élelmiszereket, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, a burgonyát, a hüvelyeseket és a sült ételeket.

Bár sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a diéta átalakította az egészségüket, sok kutató és egészségügyi szakember elutasította azt a kutatásokkal alátámasztott gyakorlatok hiánya miatt .

Természetesen a cöliákiában, nem cöliákiás gluténérzékenységben vagy búzaallergiában szenvedők számára a glutén és a búzakészítmények kerülése így is úgyis elengedhetetlen, nekik pedig ez a táplálkozási forma a legmegfelelőbb az egészségük szempontjából.

glutén, kenyér, allergia

Foto:123rf.com

Mit jelent a Wheat Belly diéta?


A Wheat Belly diéta fő szabályai közé tartozik a búzát, glutént vagy más gabonaféléket tartalmazó ételek kiiktatása, és a teljes értékű, feldolgozatlan ételekkel teli étrendre való összpontosítás. A rendszeres testmozgást is támogatja, bár konkrét ajánlásokat nem ad.

Bár a diéta a glutén elkerülését hangsúlyozza, Davis lebeszéli az embereket a gluténmentes alternatívák használatáról, mivel azok állítólag zsírserkentő keményítőket tartalmaznak, mint például a tápióka, a kukorica, a rizs és a burgonyakeményítő.

Ehető élelmiszerek


A Wheat Belly Diéta felsorolja az engedélyezett ételeket,  amelynek alapját a húsok, a baromfi és a hal képezik, amelyet a nem keményítőtartalmú zöldségek, diófélék, magvak és némi gyümölcs követnek.

Ezenfelül hangsúlyt fektet a szervezet természetes éhségérzetére való odafigyelésre, ahelyett, hogy az adagok méretére vagy a kalóriaszámlálásra összpontosítana.

Foto:123rf.com

A diétában engedélyezett élelmiszerek közé tartoznak a következők:

Nem keményítőtartalmú zöldségek: spárga, avokádó, paprika, brokkoli, brokkolini, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, kelkáposzta, uborka, padlizsán, kelkáposzta, saláta, gomba, hagyma, retek, spenót, kelbimbó, tök (mindenféle), paradicsom, cukkini.
Gyümölcsök: alma, sárgabarack, szeder, áfonya, vörös áfonya, cseresznye, citrom, lime, málna, eper.
Hús, baromfi és hal: marhahús, szarvas, bárány, sertés és vadhús, csirke, kacsa és pulyka; hal és kagyló, beleértve a harcsát, tőkehalat, rákot, laposhalat, homárt, kagylót, lazacot, pisztrángot és tonhalat
Tojás: sárgája és fehérje
Tejtermékek: teljes zsírtartalmú sajtok, mint a cheddar, túró, feta, kecskesajt, Gruyère, mozzarella, parmezán, ricotta, svájci, valamint kis mennyiségű tej és joghurt.
Fermentált szójatermékek: miso, tempeh, tofu.
Zsírok és olajok: növényi alapú olajok, mint az avokádó-, kókusz- és olívaolajok.
Nyers diófélék: mandula, brazil dió, kesudió, mogyoró, makadámiadió, pekándió, pisztácia, dió és vajuk.
Nyers magvak: chia mag, lenmag, mák, tökmag, szezámmag, napraforgómag, szezámmag
Lisztek: mandulából, csicseriborsóból, kókuszdióból, földimogyoróból, tökmagból, szezámmagból és napraforgómagból készült nem gabonaalapú lisztek.
Gyógynövények és fűszerek: fűszer, bazsalikom, babérlevél, kömény, kardamom, chilipaprika, chilipor, chipotle fűszer (gluténmentes), metélőhagyma, koriander, fahéj, kömény, kapor, édeskömény, görögszéna, fokhagyma, majoránna, menta, mustár, hagymapor, oregánó, paprika, petrezselyem, bors (mindenféle), rozmaring, zsálya, sáfrány, só, csillagánizs, tárkony, kakukkfű, kurkuma.
Édesítőszerek: monk gyümölcs kivonat, stevia (folyékony vagy porított, maltodextrinmentes), eritrit, xilit.
Italok: kávé, tea, víz, cukrozatlan tej alternatívák, mint a mandula vagy a kókusz.
Étcsokoládé: 70-85%-os kakaótartalom alatt semmi, és legfeljebb két szelet csokoládé.
Bár a diéta megenged néhány nem búzából készült gabonafélét, például amarantot, quinoát és rizst, Davis azt javasolja, hogy a legjobb eredmények elérése érdekében a gabonaféléket teljesen hagyjuk ki az étrendből.

Ezenkívül a megengedett élelmiszereknek mentesnek kell lenniük a mesterséges ízektől és az olyan összetevőktől, mint a húsban található nátrium-nitrát.

Foto:123rf.com

Kerülendő élelmiszerek


Bár a búza kerülése áll a diéta középpontjában, sok más élelmiszer is korlátozott, mint például:

Más gabonafélék: mindegyik kerülendő, beleértve az amarantot, hajdinát, kukoricát, kölest, quinoát, rizst, cirokot, teffet, stb.
Búza- és gabonatermékek: bagel, bagett, keksz, kenyér, kenyér, reggeli gabonapehely, sütemény, sütemény, keksz, keksz, krém, kruton, fánk, tészta, palacsinta, tészta, pita kenyér, pizza, szendvicsek, csíráztatott gabonák, taco kagyló, tortilla, tritikálé, gofri, wraps
Lisztek és keményítők: amarant, köles, quinoa, búzalisztek, valamint kukorica-, burgonya-, rizs- és tápióka- keményítő.
Bab és lencse: bab (fekete, vaj, vese, lima, pinto, vörös, spanyol), garbanzóbab, lencse (minden fajta), borsó.
Földimogyoró: nyersen kerülendő
Feldolgozott élelmiszerek: gyorsételek, fagyasztott ételek, burgonya- vagy zöldségchips, előre elkészített vacsorák, feldolgozott és pácolt húsok.
Zsírok és olajok: hidrogénezett olaj, margarin, transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, többszörösen telítetlen olajok, mint a kukorica-, szőlőmag- vagy napraforgóolajok
Levesek: konzervlevesek
Desszertek: sütemények, csokoládé, jégkrém, fagylalt, cukormáz, a legtöbb cukorka (kivéve a Starburst és a Jelly Belly), piték, tiramisu, tejszínhab.
“Cukros” gyümölcsök: banán, szárított gyümölcsök, szőlő, mangó, papaya, ananász, almaszósz.
Cukorral édesített italok: energiaitalok, gyümölcslevek, üdítők, különleges kávék és teák.
Alkohol: búzasörök, koktélok vagy más édesített alkoholos italok
Édesítőszerek: agavészirup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, méz, juharszirup, nektár, cukoralkoholok, mint a mannit és a szorbit.
A diétát végzőknek teljesen el kell kerülniük a hozzáadott cukrot.

A Wheat Belly diéta tehát a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, miközben kiiktatja a gluténtartalmúakat, a gabonaféléket, a babot, a lencsét és más, ultrafeldolgozott élelmiszereket.

Segíthet a fogyásban?
Bár Davis azt ígéri, hogy ez a diéta betegségek és bajok tucatjait gyógyítja meg, a legtöbb ember azért próbálja ki a Wheat Belly diétát, hogy lefogyjon. A fentírt ételek elkerülése segíthet az egészséges életmód elérésében és a testsúly csökkenésében is.

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu