Coeliakia – Késve felismert betegség

A coeliakia (lisztérzékenység) gyakran csak késve felismert és sokszor félrediagnosztizált autoimmun betegség, ami a magyar lakosság 1-2%-át érintheti.

Egy élethosszig tartó krónikus betegség/állapot, amely megköveteli az orvos által előírt szigorú követelmények betartását, a kezelő orvossal a folyamatos együttműködést, a rendszeres felülvizsgálatokon történő részvételt.

A betegségnek a mai ismeretek szerint nincs gyógyszeres terápiája, az egyetlen, hatásos gyógykezelés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód. A kezeletlen érintetteknél, vagy a nem megfelelő kezelés következményeként a betegnél súlyos szövődmények és társult betegségek, pl. csontritkulás, májbetegség, meddőség, pajzsmirigy betegség, emésztőrendszeri rosszindulatú betegség alakulhat ki.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete az idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Ennek jegyében sajtótájékoztatón ismertették, hogy útjára indítják a „Coeliakia 30-30” projektet. A programok során felhívják a laikus-és a szakmai közösségek figyelmét többek között a coeliakia kialakulására, diagnosztizálására, a kezelésekre, az ismeretek elmélyítéséhez különböző segédanyagokat, tájékoztató filmeket is készítettek, továbbá tréningeket szerveznek a biztonságos „gluténmentes vendéglátás” feltételeiről.  Növelni kívánják a coeliakia ismertségét az egészségügyi dolgozók és a laikusok körében is. Beszélnek a coeliakiás betegek gondjairól, az érintett betegek társadalmi-gazdasági helyzetéről, a gluténmentes diéta terheiről.

A coeliakiás betegek érdekeit képviselő szervezet nagyon fontos feladatnak tekinti, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a betegség lelki egészségre gyakorolt káros hatásaira, az érintettek és családjuk társadalmi-szociális helyzetének nehézségeire.

Szerző: Szigethy Emma

Gluténérzékenység és IR – Így állítsuk össze a menüt!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.