Top 10 ok, amiért az édesburgonya melegen ajánlott!

Antioxidáns- és rostdús – ráadásul finom is

Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az édesburgonya. Miért érdemes azonban fogyasztani ezt az egészséges krumplit, milyen előnyei vannak? Nemcsak kevesebb kalóriát tartalmaz a hagyományosnál!

Az édesburgonya manapság nagy népszerűségnek örvend. Köretként, sőt önmagában vagy márotogatóssal is szívesen fogyasztják az emberek.

Megéri, hiszen számos hasznos előnye van. Egészséges és az elkészítése sem okoz nehézséget.

Lássuk az édesburgonya előnyeit!

1.Tele van antioxidánssal: nem minden édesburgonya narancssárga. Bőre és belseje fehér, sárga, barna, piros, sőt rózsaszínes és lilás is lehet.  

Ennek megfelelően különböző tápanyagokkal is szolgál. Szakemberek szerint a lila húsú édesburgonya rendkívül magas szintű antioxidáns-tartalmú, de kiváló gyulladáscsökkentő is. Ahogy ezek az anyagok áthaladnak a szervezeten, kiegyensúlyozzák a szabad gyököket – azokat a kémiai anyagokat, amelyek károsítják a sejteket.

2.A-vitaminban gazdag: már egyetlen közepesen átsült édesburgonya biztosítja a szervezet A-vitamin igényének 400 százalékát – erre szükségünk van a szemek és a bőr egészségének megőrzéséhez, valamint a betegségek megelőzéséhez.

3.Béta-karotint rejt: a mélynarancssárga színű édesburgonya béta-karotin antioxidánst tartalmaz, amelyről azt tartják, megelőzi a betegségeket, beleértve bizonyos rákos daganatok kialakulását és a szembetegségeket.

4.Könnyű elkészíteni: nagy előny az édesburgonya esetében, hogy egyszerűen elkészíthető. Érdemes tudni azonban, hogy ennek módja nagymértékben befolyásolhatja az étel tápanyagtartalmát.

Egy tanulmány felmérte, mennyi karotinoid – például béta-karotin – maradt főzés után az élelmiszerben. A legegyszerűbb módszer, azaz a sütőben sütés bizonyult a legjobbnak.

5.Rákellenes vegyületeket rejt: az édesburgonya külön előnye, hogy a daganatok ellen is felveheti a harcot. Tudósok felfedezték, hogy egyedülálló fehérjét tartalmaz, melynek neve proteáz inhibitor. Kutatók tesztelték rákos sejtek ellen, s úgy tűnt, megállítja a növekedésüket.

Kipróbáltuk: így a legfinomabb a sült édesburgonya

6.Vitaminok és ásványi anyagok sokasága van benne: az édesburgonya C-vitaminban gazdag, így rendkívül jó hatású az immunrendszerre nézve. A magas káliumszint segít a vérnyomás szabályozásában, míg a kalcium erősíti a csontokat.

7.Előnyös a vércukorszintre nézve: a fehér burgonya, amelyet általában sütve vagy sült krumpliként eszünk, előkelő helyen áll a glikémiás index tekintetében, amely azt méri, milyen gyorsan befolyásolja a vércukoszintet egy élelmiszer. Az édesburgonya indexe alacsonyabb. Több rostot is tartalmaz – kb. 5 grammot egy ¾ csészényi adagban –, ami lassítja az emésztést és hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat.

édesburg

Foto: webmd.com

8.Az édesburgonya rostdús: a kielégítő étkezés érdekében héjában érdemes megsütni ezt az élelmiszert. Tálaljuk köretként, pépesítve, pirítva vagy sós pörköltbe aprítva.

Az édes változatban a fehér krumplival szemben kevesebb a kalória és a szénhidrát.

9.Tele van vassal: az édesburgonya külön előnye, hogy jó vasforrás. A vegetáriánusok és vegánok számára tehát kimondottan hasznos. Húsában ún. hem vas található, amelyet könnyebben felszív a szervezet, mint a gyümölcsökben, zöldségekben és diófélékben található, nem hem típusú vasat.

Amennyiben sok C-vitamint tartalmazó ételt fogyasztunk – például édesburgonyát – a testünk jobban fel tudja szívni a nem-hem vasat.

10.Az édesburgonya bármikor elérhető: a legtöbb szupermarket egész évben kínálja ezt az ízletes élelmiszert, nyers és konzerv burgonyát egyaránt beszerezhetünk. Újabb termékek is vannak ma már, amelyek hozzásegítenek, hogy édesburgonyát együnk – például burgonya chips és a fagyasztott krumpli formában is kapható.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu