Top 10 ok, amiért a körte fogyasztása naponta ajánlott! 2021-10-21 Blog, Diéta, Természetesen Megosztás: Tweet Kiváló egészségmegőrző őszi gyümölcs Itt az ősz, az alma mellett pedig az ilyenkor legnépszerűbb gyümölcs hazánkban a körte. Érdemes belőle naponta enni, ugyanis dús vitamintartalma mellett számos egészségügyi gondot megelőzhet. Ki ne ismerné az ősz egyik legnépszerűbb hazai gyümölcsét? A körte nemcsak ízletes és lédús, számos egészségügyi előnye van, melyeket kár lenne kihagyni az őszi immunerősítés időszakában. Az eredetileg görögök által nemesített, rostdús körte a kalória tekintetében is alacsonynak számít, ellenben víztartalma magas – vagyis telít, de pluszkilókat nem eredményez. Egy átlagos, kb. 180 grammos körtében 100 kalória, 27 gramm szénhidrát és 1 gramm fehérje van. Foto:pixabay.com De miért is olyan jó a körte? 1.Vitaminbomba: e kimondottan őszi gyümölcs sokat tesz azért, hogy feltöltsük szervezetünket a hideg időszakra készülve. Tekintélyes vitaminadaggal rendelkezik: van benne A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, E-, K- és C-vitamin is. Ami az utóbbit illeti, olyan mennyiségűt találunk a körtében, ami a napi C-vitamin szükségletünket is képes fedezni. 2.Ásványi-anyagokban gazdag: az immunrendszer őszi erősítése céljából is előnyös a körte, hiszen ásványi anyag-tartalma szintén jelentős. Tartalmaz szelént, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, nátriumot, bórt, cinket, rezet, mangánt és fluort is. Figyelemreméltó rostmennyiséget találunk benne, három átlagos körte például napi rost-szükségletünket is fedezheti. 3.Antioxidáns-bomba: ez az ízletes őszi gyümölcs sok társához hasonlóan antioxidánsokban gazdag, nagy mennyiségű polifenollal – érdemes a héját is megenni, mert annak polifenol-tartalma hatszorosa a körte belsejében levőnek. A quercetin antioxidáns, mely szintén megtalálható benne, gyulladáscsökkentő hatású, s hozzájárul a szívbetegséget is okozó magas vérnyomás és magas koleszterinszint mérsékeléséhez. 4.Segíti az emésztést: a körte pektint rejt, mely elősegíti a belek és az emésztés normális működését. Vízben oldódó rostjai a jó baktériumokat táplálják a belekben. A rostok eltávolítják a bélben összegyűlő mérgeket és salakanyagokat, így segítik a bélflóra egyensúlyának megőrzését. 5.Enyhíti a szív- és érrendszeri bajokat: a körte pektin-tartalma és rosttartalma összekapcsolódik a koleszterinnel, így képes eltávolítani azt. A gyümölcsben levő kálium tágítja az ereket, lazítja az érfalakat, szabályozza a szívritmust és csökkenti a vérnyomást – mindezzel mérsékelve a szív- és érrendszeri problémák, így a stroke kialakulását is. 6.A körte igazi csontőr: kalciumot tartalmaz, de mellette a benne levő bór is hasznos a csontokra nézve. Hozzájárul a kalcium beépüléséhez, gátolva a szervezetből történő kiürülését. A körte fogyasztása segít megelőzni az ízületi fájdalmakat. 7.Csökkenti a diabétesz esélyét: magas rosttartalma miatt a körte előnyös a cukorbetegség megelőzésére. A gyümölcs glikémiás indexe alacsony, így diabétesz esetén is nyugodtan fogyasztható. 8.A körte élénkít: kevesen tudják, hogy a körtelé sokat tesz a szellemi frissességért, a teljesítmény fokozásáért. Akinek a szervezetét gyakorta igénybe veszi a sok munka vagy tanulás, annak különösen érdemes fél órán át főzött körtelét fogyasztani. 9.Körtelé az egészséges torokért: szintén körtelével lehet enyhíteni a torokfájást, sőt a hangszálak problémáit is. A körteléből kevés is megteszi, s már röviddel az elfogyasztását követően érezhetjük jótékony hatását. 10.Javítja a látást: e finom őszi gyümölcs további előnye, hogy a benne levő anyagok miatt mérséklődik a makula degeneráció kialakulásának esélye – nagyon sokaknak emiatt romlik a látásuk idősebb korukban. Nem csak a gluténmentesen étkezők kedvence lehet az alábbi sütemény! Finom gluténmentes körtés-diós sütemény recept Érdemes tehát próbát tenni a körtével – hozzunk a piacról egy egész kosárral! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php