Tej- és cukormentes kuglóf – gyorsan, egyszerűen 2018-12-07 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf receptet állított össze Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az elkészült sütemény – megfelelő díszítéssel – akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét! Tej- vagy laktózmentes diéta? Laktózintolerancia vagy tejcukorérzékenység esetén laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani, tejallergiában azonban semmilyen tejtermék, így a laktózmentes termékek sem fogyaszthatóak, hiszen azok csak tejcukor-mentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák. „Tejcukor-érzékenység esetén tehát megengedett egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza is. Tejallergia esetén – habár az alábbi recept nem igényli – de ha sütés-főzés során szükség van rá, a tejtermékeket növényi (elsősorban mandulából, zabból, kókuszból, rizsből készült) tejekkel, sajtokkal vagy tejszínnel lehet helyettesíteni.” Fotó: 123rf.com Cukor helyett almapüré? 50g almapüré – attól is függ, hogy mennyire édes az alma – megközelítőleg 8g szénhidrátot tartalmaz, ez a mennyiség tehát az egész kuglófra nézve is elenyésző. A cukrot diétában gyümölcsökkel is helyettesíthetjük, erre a célra rendszerint a banán is megfelelő, – 50g banán 12g szénhidrátot tartalmaz – semleges íze miatt került most alma a kuglóf tésztájába. Tej- és cukormentes kuglóf recept 200 g teljes kiőrlésű liszt 3 db tojás 120 g növényi margarin 1-1 mokkáskanálnyi sütőpor és szódabikarbóna 20-30 g olajos mag durvára vágva 50 g almapüré fahéj és édesítő ízlés szerint Az elkészítés nagyon egyszerű az összetevőket egy nagyobb tálban kikeverjük, egy kuglóf formát kikenünk olajjal vagy margarinnal, beletöltjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Tipp: Tejallergiások, laktózérzékenyek számára fontos, hogy a recepthez használt – ismert, bevált termék esetében is – margarin összetevőit mindig ellenőrizzék. Az összetevők időnként változhatnak, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy az adott termék továbbra is tej és/vagy laktózmentes! Forrás: https://napidoktor.hu/index