Női szív – Hogyan segít rajta a mediterrán étrend?

Érdemes ezt a diétát követni

Azoknál a hölgyeknél, akik a mediterrán étrend hívei, kisebb eséllyel jelentkezik a szívbetegség – állítják kutatók. Úgy vélik, az okok ma már egyre egyértelműbbek.

Szeretjük a mediterrán ételeket?

Kutatók szerint érdemes váltani erre az étrendre. Megállapításaik szerint ugyanis azok a nők, akik a mediterrán étrend hívei, 25 százalékkal csökkentették esélyüket a szívbetegségre.

„Tanulmányunknak jelentős üzenete van: amennyiben akár csak mérsékelt változtatásokat hajtunk is végre a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői terén, különösen azokkal kapcsolatosan, melyek gyulladással, a glükóz anyagcserével és az inzulinrezisztenciával állnak összefüggésben, hosszútávú és jótékony hatást érünk el. Ezt teszi a mediterrán étrend a szív- és érrendszeri betegségek rizikójával” – fejtette ki Shafqat Ahmad, a tanulmány vezető szerzője, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa.

Mindennek megértése igen komoly következményekkel járhat a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.

A tanulmányhoz a kutatók 25 ezer amerikai nő egészségét követték nyomon 12 éven át. Aszerint csoportosították őket, hogy milyen mértékben követték a mediterrán étrendet. Ez a diéta a növényi alapú élelmiszereken, olíva olajon alapul, a hús- és az édességtartalma kevés.

Azokkal összehasonlítva, akik csak kismértékben követték ezt az étrendet, a diéta közepes mértékű követőinél 23 százalékkal, a nagymértékben követőinél pedig 28 százalékkal csökkent a szívbetegségek valószínűsége. Az összes csoport kombinálása során 25 százalékos mérséklődést állapítottak meg a kutatók.

 

A kockázatcsökkentés hasonló a koleszterinszint-csökkentő sztatin hatóanyagok és egyéb gyógyszerek hatásához, melyek a szívbetegség megelőzésére szolgálnak – mondták el a tanulmány szerzői.

Korábbi tanulmányok ugyancsak kötötték a mediterrán étrendet a szívbetegség esélyének csökkenéséhez, ám a konkrét okok nem voltak egyértelműek.

Ahmad csapata kiderítette, hogy a mediterrán étrend összefüggésben áll a gyulladáscsökkentéssel és 29 százalékkal csökkenti a szívbetegség rizikóját. A glükóz-anyagcsere és az inzulinrezisztencia kb. 28 százalékkal mérséklődik, a testtömegindex (BMI) 27 százalékkal lesz kisebb – áll a tanulmányban.

A kutatók találtak kapcsolatot a mediterrán étrend és a vérnyomás, valamint a koleszterin-szint csökkenés között is.

A felfedezéseket a JAMA Network Open szaklapban jelentették meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php