Minden, amit tudni kell a Gyors és a lassú felszívódású szénhidrátokról 2020-09-22 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Gyors, és lassú felszívódású szénhidrátok a diétában. Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, legyen szó cukorbeteg-, vagy IR diétáról. Szabó Lucia,a Cukorbetegközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal lát el, aminek köszönhetően könnyebben átláthatóvá válik minden! Cukorbetegség, de inzulinrezisztencia fennállása esetén is elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása, amit minden esetben a kezelőorvossal és dietetikussal kell egyeztetni. Fontos a napi szénhidrát bevitel megfelelő elosztása az egyes étkezések között, valamint a lassú-, és gyors felszívódású szénhidrátok elosztása egy-egy étkezés során. Miért gyors a tej, és lassú a tejföl? Gabonafélékből gyorsan felszívódó szénhidrátok vannak jelen a finomított pékárukban, a fehérlisztben. Ezek nem túl előnyösek egy cukorbeteg, vagy IR-diétában. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a barnarizs, a kuszkusz, a bulgur, a korpás és a teljes kiőrlésű pékáruk. A tejtermékek közül gyors felszívódású szénhidrátot találunk a tejben, a joghurtban és a kefírben is, míg a túró, a sajt és a tejföl – a magasabb zsír-, és a fehérjetartalma miatt – a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételek csoportjába tartozik Kevés cukorbeteg van, aki nem tudja, hogy a burgonya a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti, mivel magas a keményítőtartalma, míg a rost kevés benne. A saláták, tökfélék, vagy a gyökérzöldségek ellenben lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Cukorbeteg diétában engedélyezett a gyümölcs, ugyan meghatározott mennyiségben, mivel a cukortartalmuk miatt a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátok. Fotó: 123rf.com Nem mindegy, hogyan készült az étel Vannak olyan konyhatechnológiai eljárások, amelyek bizony befolyásolják a szénhidrát felszívódásának sebességét, mivel sejtroncsolással járnak. Ilyen például zöldségek esetében a turmixolás, pürésítés, vagy gabonák esetében a pelyhesítés, extrudálás. Így a diétában divatos extrudált kenyérfélék, az eljárás miatt gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Lassítani lehet a szénhidrát felszívódást, ha főzés során zsiradékot, fehérjét, vagy rostot adunk az ételhez. Rakott krumpli sütésénél a burgonyában lévő keményítőt, és így a gyorsan felszívódó szénhidrátot, lassítani lehet, ha egy nagy tál zöldsalátát fogyasztunk mellé. De a rakott krumpli esetében a tojás a fehérjetartalmával, míg a kolbász a zsírral járul hozzá ahhoz, hogy kicsit belassuljon a szénhidrát felszívódása. Csatlakozz a Cukorbetegséggel – aktívan a mindennapokban Facebook csoporthoz, ahol két hetente friss videóval jelentkezik dietetikusunk! Forrás: Cukorbeteg Központ