Mentális egészség – ezek a hazai őszi ételek segíthetnek 2021-10-12 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Almától a cékláig Az ősz sokak számára lehangoló: nem szívesen engedik el a kellemes, meleg nyarat. Pedig határozottan van hangulata a levélhullós időszaknak, sőt, az őszi ételek a mentális egészség fenntartásában is segítenek. Bizonyára éreztük már úgy, hogy még élveznénk egy kicsit a nyarat, de az ősz már az ajtón kopogtat. Érdemes meglátni ebben az évszakban is a szépséget, hiszen van bőven: a táj színváltozása mellett érkeznek az őszi ételek, amelyek ilyenkor a leginkább népszerűek és elérhetőek – sőt, amellett, hogy finomak, a mentális egészség szempontjából is előnyösek. Ha mostanában nem vagy önmagad, berántottak a tél fele érkező depressziós tünetek, egy kis változás az étrendedben csodákra lehet képes. Számtalan kutatás igazolta már, hogy a megfelelő tápanyagmennyiség a szervezetbe jutva drasztikusan javíthat a mentális egészségügyi állapoton. Így hat a mentális egészségedre az étel Lássuk, melyekkel járunk a legjobban. 1.Alma: népszerű gyümölcs a tájainkon, s egész évben rendelkezésre áll. Ám a friss a legízletesebb. Talán senkinek sem kell mondani, hogy az ősz ez az időszak. A harsogó alma fitokémiai jellemzői miatt kiváló az oxidatív stressz mérsékelésére, de hozzájárul a hormonszabályozáshoz és a DNS-károsodás megelőzéséhez is. Foto:123rf.com 2.Szőlő: szintén igen népszerű az őszi ételek között. Nemcsak antioxidánsban és vitaminban gazdag, jelentős a rezveratrol-tartalma is. Előnyösen befolyásolja a hangulatot, így a mentális egészséget. A memóriára és a figyelemre is jótékony hatású, melyet már több kognitív teszt is bizonyított. foto:pixabay.com 3.Sütőtök: ki sem maradhat az őszi ételek közül, akár fogyasztjuk, akár dekorálunk vele! Amellett, hogy kitűnő süteményt készíthetünk belőle, a sütőtök említésre méltó kálium-, magnézium- és mangánforrás, valamint komoly mennyiségben rejt B-vitamint, A-vitamint és E-vitamint. A mentális egészség támogatója ezek mellett jelentős antioxidáns-tartalma is. Foto:123rf.com 4.Fahéj: elmaradhatatlan fűszer az őszi hangulathoz. Tökéletes ízesítő, azonban emellett vírusellenes és gyulladásmérsékelő hatása is kiemelkedő. A fahéj szintén nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vegyületei a mentális egészséget is támogatják – különösen, hogy kutatások szerint védenek bizonyos neurodegeneratív megbetegedések ellen. 5.Cékla: ez a feltűnő színű zöldség szintén jellemzően őszi étel – értágító hatású, ezért jelentősen javíthatja az agy vérellátását, mellyel a kognitív funkciók jobbá válnak, s a mentális egészség javulása is elősegíthető. Ez különösen sokat segíthet azon időseknél, akiknél demencia van kialakulóban. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php