Itt a tavasz, ideje léböjtöt tartani! 2019-05-04 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Mostanában egyre többet hallani a médiában a félresikerült léböjt kúrákról, ahol a fogyni vágyó delikvens rosszul lett, esetleg kórházba is került. Összegyűjtöttük néhány tanácsot a sikeres és egészséges léböjthöz. Mint rendszeres léböjtös, szeretném mindenekelőtt leszögezni az egyik legfontosabb szabályt, amit tudni kell: léböjtöt az ember nem a fogyás miatt csinál, hanem a test (és lélek) méregtelenítése miatt! A nyár végén – ősz elején már évek óta tartok egy kiadós léböjtöt, most éppen a hatodik napnál tartok. (19 nap volt eddig a „rekord”). Miért fontos a böjt? Persze a legtöbben azt mondják, „Én soha nem bírnám ki!”. Valójában csak elkezdeni nehéz, utána már sokkal jobban érzi magát az ember. Akik már böjtöltek, tudják, hogy a léböjt az egész szervezetre hatással van. A salaktalanítás eredményei hamar megmutatkoznak. A léböjt kúra méregtelenítő hatásának köszönhetően az anyagcsere folyamatok javulnak, a túlsúly csökken, a bőr feszesebb és tisztább lesz, a haj fényesebb, a szem csillogóbb. A kúra önfegyelemre szoktat, magabiztosabbá tesz, javítja a testi és szellemi erőnlétet. Arról nem beszélve, hogy napok óta sokkal jobban alszom, és ami még fontosabb: sokkal több energiám van napközben! A koplalás minden szilárd és folyékony táplálékról való lemondást jelent. Ilyenkor csak tápérték nélküli italok fogyaszthatók, mint a tea vagy a víz. A valódi koplalás azonban már jóformán csak kísérleti vagy vallási célokat szolgál. Helyét az “léböjt kúra” foglalta el, amikor szilárd étkeket nem veszünk magunkhoz, csak folyadékokat: ásványvizet, gyógyteát, zöldség és gyümölcsleveket, esetleg zsiradék hozzáadása nélkül készített leveseket. A böjtkúra ősidők óta elismert és gyakorolt gyógymód volt, Aszklépiosz és Hippokratész szerint az élet meghosszabbítására is alkalmas. Ha ez talán túlzás is, de az önfegyelmezés és minden, az általunk felvállalt és fegyelmezetten végigvitt, tűrőképességünket javító módszer alkalmas arra, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre. Néhány tippet adok azoknak, akik kedvet kaptak hozzá, hogy velem tartsanak! 1. A böjtöt nem szabad egyik napról a másikra elkezdenünk. Ha elszánjuk rá magunkat, akkor először is meg kell válogatnunk, hogy mit fogyasztunk már a megelőző napokban. A lehető legrosszabb megoldás az, hogy “most jól belakmározom, és utána majd böjtölök”. A legjobb megoldás, ha pár napig először kevés főtt zöldséget és erjesztett tejtermékeket, tehát joghurtot, kefirt vagy aludttejet fogyasztunk. Az is jó, ha kizárólag nyers vagy főtt, párolt gyümölcsöt és zöldséget eszünk. 2. A böjt első napjait tisztító szakasznak hívjuk. Ilyenkor a szervezet lehetőséget kap arra, hogy a helytelen táplálkozásból, a környezetet szennyező anyagokból, a gyógyszerekből és élvezeti szerekből felvett és elraktározott mérgektől megszabaduljon. A szervezet ezáltal mentesül a táplálék felvételének, feldolgozásának és elosztásának állandó terhe alól, és így nem a bevitelre, hanem a kiválasztásra koncentrál. A tisztító szakasz egy-két napig tart. A második szakasz az átállás Amely az első napokban gyötrő éhségérzettel, fejfájással, kisebb hőemelkedéssel járhat, de ezen tünetek zöldség- illetve gyümölcslevekkel végzett böjtkúra esetén minimálisak. Az első napok ideges feszültsége elmúlik és a negyedik naptól kellemes közérzet alakul ki: könnyűnek, magabiztosnak érezzük magunkat. Beáll az anyagcsere egyensúlya. Az átállás szakasza ne tartson tovább 5-7 napnál. Az átállás után kezdődik a harmadik, levezető szakasz Amely során is tudatos étrend javasolt. Az első napon a leveket egészítsük ki almával, más édes gyümölccsel vagy friss zöldségsalátával. A második napon egy kevés joghurt és túró fogyasztása ajánlott. A harmadik napon együnk kását, főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, és csak a negyedik naptól kezdjük meg szokásos vegyes (vagy annál kissé átgondoltabb, például szénhidrátban szegényebb) étkezésünket. A levezető szakasz idején továbbá sem szabad az alkohol, kávé, fekete tea, szénsavas üdítők fogyasztása. Ajánlatos az étel főtt-nyers arányát kb. 50:50-ra beállítani. Csak a nyers ételek, különösen a bio-termék, rendelkeznek a szervezetünknek szükséges enzimekkel, vitaminokkal, ásványokkal és nyomelemekkel. A böjt utáni napok: Az első napon reggelire egyél almát, ebédre főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, a második napon pedig már beiktathatod a salátákat, a joghurtot, a müzlit és a zabpelyhet is. 3. A léböjt kúra idején reggelire legjobb egy tányér zöldséglevest lassan, kanalanként fogyasztani. Délelőtt inkább rostosabb táplálékkal kezdjünk, délután pedig a kevésbé rostos gyümölcsökből fogyasszunk. A zöldséglé marad délutánra, vacsorára. A tíz napban csak folyadékot vegyünk magunkhoz, még a hígabb krémek, joghurtok, pudingok, jégkrém fogyasztását is kerüljük. A fogyasztható folyadékok közé a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcs- és zöldséglé, a leszűrt zöldségleves, illetve a gyógynövényekből készült tea tartozik. Igyunk meg belőlük az ébredéstől kezdve másfél-két óránként legalább két decit. A lefekvés előtti egy órában már csak ásványvizet igyunk. A teák közül válasszunk gyermekláncfű-, körömvirág-, boróka- és csalánteát, a zöldség- és gyümölcslevekhez pedig használhatunk almát, ananászt, áfonyát, szőlőt, citrusokat, káposztát, zellert, céklát, kelbimbót, sárgarépát, spenótot, paradicsomot, petrezselymet, brokkolit, hagymát, köménymagot, fodormentát, borsmentát, bazsalikomot, gyömbért és fokhagymát. Legyünk kreatívak, és készítsünk változatosan léböjt-turmixot! 4. A léböjt diéta mellékhatásai átmenetiek, nem kell megijedni, megelőzhetőek. Kezdetben vérnyomás vagy vércukorszint esés történhet, ez könnyedén orvosolható egy kis testmozgással. Előfordulhat, hogy a leheletünk kellemetlen egy kissé, de aggodalomra semmi ok, ez a tünet nem tartós, ez annak a jele, hogy a méregkiválasztás megindult. Másik kellemetlen tünet lehet a hascsikarás, erre nincs más megoldás, mint hogy még több folyadékot fogyasszunk. Amennyiben éhség érzetünk lenne, bár ez a legritkább tünet, akkor több zöldséglé fogyasztása javasolt, illetve ajánlom a gyömbérteát. Fogyasszunk gyógyteákat, de ne igyuk se túl forrón, se túl hidegen, mert kiválnak belőle az értékes anyagok. 5. A léböjt diéta ideje alatt tilos az alkohol fogyasztás, a koffein és taurin tartalmú italok fogyasztása, a dohányzás, az édesség bevitele, továbbá természetesen bármilyen szilárd étel elfogyasztása. 6. A könnyebb testmozgás jót tehet a szervezetünknek, gyorsabban kiválasztani a méreganyagokat. A szauna is ajánlott, mert az izzadás segíti a méregtelenítést. Lehetőleg semmilyen kozmetikumot ne használjuk a kúra ideje alatt. catler 8010 Catler 4010 7. Naponta 3 liter, illetve 70 kg testsúly felett legalább 4 liter frissen préselt gyümölcs és zöldséglevet, illetve ásványvizet kell inni. A leveket frissen préselve kell fogyasztani. Természetesen lehet előre az egész napi adagot, illetve több nap adagját készíteni, ilyenkor azonban a leveket a préselés után azonnal légmentesen és hűtve tárolni kell. (Oxigénnel érintkezve a lében levő enzimek bomlanak) A gyümölcs illetve zöldségpréseléshez a Catler CP8010, a Catler JE 4010 vagy az Omega 8006 gyümölcsfacsarókat ajánlom – én kizárólag ezeket használom. 8. Lényeges, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket lehetőség szerint hivatalos bio-termelőtől szerezzük be. 9. A levezető szakasz idején fel kell építeni, és újra helyre állítani a bélflórát. Ez fokozatosan történik. A böjt idején a bevitt szilárd étel csökkenésével arányosan elpusztult a bélflóra egy része. Mielőtt ettől valaki megijedne, hangsúlyozni kell, hogy éppen ez a böjt egyik titka. A bélflórának jótékony része mellett a károsabb baktériumok is elpusztulnak. A bélflóra káros része folyamatosan toxinokat termelt, melyek sejtkárosodáshoz vezetnek, és az immunrendszert túlterhelik. Ha a böjttörés idején valaki megfelelőképpen jár el, akkor úgy építheti újra a bélflórát, hogy ebben a jó „laktóbaktériumok” domináljanak. A bélflóra visszaépítése fokozatosan, a szilárd étel bevitelével arányosan történik. NAGYON FONTOS, HOGY NÉHÁNY SZABÁLYT BETARTSUNK A LÉBÖJTKÚRÁNK SORÁN: Hozzá kell szokni, hogy újra rágunk Kezdetben csak gyümölcsöt, aztán nyers zöldséget fogyaszthatunk (jól meg kell tisztítani) Utána jönnek a könnyű, párolt ételek (pl. barnarizs) Csak a lezáró szakasz három-négy napja után jöhetnek a „nehezebb” ételek. 10. Minden nap igyuk meg legalább egy citrom kifacsart levét! Nógrádi Bence life coach, motivációs előadó www.nogradibence.hu Forrás: edenkert.hu