Immunerősítő recept: homoktövis mézben

Egyre népszerűbb az egészséges étkezés hívei között a régen csak vadgyümölcsként gyűjtött homoktövis.

Termése gazdag C-vitaminban, nyersen vagy feldolgozva: kompót, lé formában fogyasztható. Bemutatunk egy házilag is könnyen elkészíthető receptet.

Termése gazdag C-vitaminban, nyersen vagy feldolgozva: kompót, lé formában fogyasztható. Bemutatunk egy házilag is könnyen elkészíthető receptet.

A homoktövis termése augusztusban kezd érni, de többnyire szeptember-október hónapokra esik a szüret fő időpontja. Álbogyó termése kézzel szedve könnyen összenyomódik, ezér érdemes ollóval levágnunk. 

Foto:123rf.com

A homoktövis C vitamin tartalma kiemelkedő

1 kg homoktövis gyümölcs 5g C vitamint tartalmaz, mézzel kombinálva az őszi-téli meghűléses szezonban igazi vitaminbomba.

 

Homoktövis mézben

A fertőtlenített befőttes üvegeket töltsük meg félig-háromnegyedig a megtisztított homoktövis bogyókkal, majd csurgassunk rá mézet. Néhány hétre tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek, majd reggelenként kanalazzunk pár mézes bogyót betegségmegelőzőként, immunerősítőként.

 

homoktvis_mezben

Foto:edenkert.hu

 

homokovis_mezben_recept

Foto:edenkert.hu

 

Kovács Éva eredeti Facebook bejegyzése itt olvasható.

 

A homoktövis terméséből készülhet még gyümölcslé, dzsem, megszárítva műzlibe vagy turmixba is keverhető. Olajából kozmetikumokat és gyógyászati készítményeket állítanak elő: nehezen gyógyuló sebek-, gyomorfekély-, sugárbetegség kezelésére, immunrendszer erősítésére alkalmas.

Forrás: https://napidoktor.hu/index