Hasfogó étrend – ezeket együk hasmenés esetén 2023-01-02 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Nincs ember, aki ne ismerné a hasmenést és annak kellemetlen velejáróit. Egyik napról a másikra képes szinte minden előjel nélkül lecsapni ránk, diétára és pihenésre kényszerítve bennünket. Fotó: 123rf.com Mi történik hasmenéskor? A hasmenés önmagában nem egy betegség, hanem valamilyen elváltozásnak a tünete. Röviden úgy definiálhatnánk, hogy naponta gyakran jelentkező, nagyobb mennyiségű, híg székletürítés, mely lehet állandó, visszatérő, vagy akut jelenség. Kísérheti láz, hányinger , hányás, hascsikarás, puffadás, levertség. Számos betegség vagy állapot meglétére utalhat, ezért ha több napig tart vagy rendszeresen jelentkezik, illetve ha súlyosabb kísérő tünetekkel (gennyes, véres vagy fekete széklet , magas láz) társul, feltétlen utána kell járni a kiváltó oknak. Ezek lehetnek például: vírusos vagy bakteriális fertőzések táplálékallergiák pajzsmirigy fokozott működése bizonyos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa, irritábilis bél szindróma) emésztési zavarok (pl. epe-, máj-, vagy hasnyálmirigy betegségek) az emésztőrendszer hirtelen, nagy mennyiségű, nehéz, zsíros, fűszeres ételekkel való megterhelése ételmérgezés természetes édesítőszerek használata arra érzékenyeknél (pl. szorbit, xilit) magnézium, vagy C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása gyógyszerek mellékhatása idegesség, stressz Az oki kezelés mellett a tüneti terápia célja a folyadék és elektrolit pótlással a kiszáradás megelőzése, valamint az érzékeny bélszakasz kímélése, megnyugtatása. Fotó: 123rf.com Hasmenés esetén az alábbi étrend betartása szükséges: könnyen emészthető ételek (zsírszegény, durva rost mentes) fogyasztása tejcukormentesség a túlzott cukor és édesítőszer használatának kerülése kímélő fűszerek használata gyakori kis étkezések egyéni érzékenység figyelembevétele szükség esetén a társbetegség diétás jellemzőinek figyelembevétele A diéta felépítése Ha diétát vagyunk kénytelen tartani, azt a következőképpen építsük fel: Első nap Az émelygés és étvágytalanság miatt ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy koplalunk. Tehermentesítve az emésztőrendszerünket, támogatjuk a felgyógyulás ütemét. Fokozott figyelmet kell, hogy kapjon viszont a megfelelő folyadékbevitel! Gyakran, kis mennyiségeket elkortyolgatva biztosítsuk a napi akár 3 liter folyadékot is. Hogy a veszített elektrolitokat is utánpótoljuk, fogyasszunk teákat (híg fekete tea, gyümölcstea, gyógytea), szűrt és ásványvízzel hígított gyümölcs-és zöldségleveket, zöldség erőlevest. Kisgyerekeknek (de felnőtteknek is) kiválóan alkalmazható a természetes hasfogó hatású rizsnyák-sárgarépa bébi ital. Második nap Komolyabb háttérbetegség megléte nélkül a tünetek rendszerint enyhülnek, akár meg is szűnhetnek. Az étvágy bár kezd visszatérni, mégis óvatosan kell bánni az ételek megválasztásával. Fokozatosan érdemes visszaépíteni a nyersanyagokat, egyszerre csak kis mennyiséget fogyasztva. Jó választást jelent a rizs-, vagy zabnyákleves , főtt burgonya, főtt rizs, sárgarépa főzve, esetleg pürésítve, vizes burgonya- vagy sütőtökpüré, alma és birsalma kompót (pici mézzel), -püré, -leves, sült alma, vizes (olajmentes) búza- vagy kukoricadara, világosra pirított kenyér, pászka, puffasztott rizs, köles, buláta, stb. Harmadik naptól Mindenképpen kerülni kell a túl zsíros, túl fűszeres ételeket az elkövetkező napokban és még mindig csak kis mennyiségeket fogyasszunk, alkalmanként. Vissza lehet forgatni az étrendünkbe a sovány húsokat, tejtermékeket, kevésbé puffasztó zöldségféléket , de kímélő (kevés olaj felhasználásával) konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve. Fotó: 123rf.com Ajánlott nyersanyagok a koplalás utáni napokra (egy hétig): Sovány húsok: sertés (karaj, comb), marha (vesepecsenye, felsál), csirke, pulyka, házinyúl, borjúcomb, soványabb halak (pl. tonhal, makréla). Tejtermékek: kefir, natúr joghurt, sovány sajtok, sovány túró. Zöldségek: burgonya, csicsóka, répafélék, brokkoli, cukkini, padlizsán, patisszon, tök, cékla, saláták. Gyümölcsök: alma, birsalma, banán, őszibarack, citrom, narancs, grapefruit (citrusféléket inkább facsarva). Fűszerek: borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, fahéj, petrezselyemzöld, zellerzöld, babérlevél, rozmaring, édes fűszerpaprika, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom, szurokfű. Gabonaipari termékek: darák, köles, hajdina, árpagyöngy, fehér rizs, zsemlemorzsa, száraztészta, fehér-, vagy félbarna kenyér, zsemle, pászka, puffasztott és extrudált termékek. Egyéb jótanácsok Tanácsok hasmenés és székrekedés esetére Másként kell kezelni a hasmenést és székrekedést súlyos betegeknél, daganatos betegségben szenvedőknél? Mire figyeljünk oda az étrend összeállításakor? Korábbi cikkünkből megtudhatja, hogyan mérsékelhetőek még gyorsabban a panaszok! Nyugtassuk, fertőtlenítsük bélrendszerünket és enyhítsük a hasmenést gyógyteákkal. Szakember segítségével teakeveréket állíthatunk össze olyanokból, mint szeder-, szamóca-, vagy málnalevél, apró bojtorján, fekete áfonya, kamilla, teacserje, lósóska, réti fűzény. Kerüljük az alkohol és a kávé fogyasztását! A hasmenés megszűnése után segítsük a bélflóra regenerálódását élőflórás joghurt, vagy gyógyszertári probiotikumok fogyasztásával. Mi lehet a puffadás, gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés okozója? Forrás: Szívderítő