Ha penészedik az étel, attól még a penészmentes rész jó?

Attól, hogy a probléma nem látható, attól még ott van.

Kétféle ember létezik a világon. Vannak, akik a szavatossági idő előtti napon inkább kiöntik a tejet, és vannak olyanok is, akik még a feltüntetett dátum után is gond nélkül isznak belőle egy kis szimatolás után. Utóbbiak között vannak azok is, akik ha észrevesznek a kenyéren egy apró penészpöttyöt, levágják, és a tisztának tűnő részeket elfogyasztják.

Bármelyik csoportba tartozol, érdemes tudnod, mi a helyzet penészes ételek „tiszta” részeivel. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy nem lenne szabad elfogyasztani.

A legnagyobb probléma, hogy a penészes részek eltávolításával csak a látványtól szabadulunk meg, a gombától korántsem. Attól függetlenül ugyanis, hogy nem látjuk, nem tudhatjuk, mi történik odabent. A penész gyökerei képesek mélyen behatolni a kenyér belsejébe, ráadásul a lágyabb textúrákon könnyebben is terjednek. 

Fotó: 123rf.com

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a „rossz” penészgombák mikotoxinokat bocsátanak ki, amelyek bizonyos emberek számára bizonyos dózisban életveszélyesek is lehetnek.

– Egyes élelmiszereredetű mikotoxinok hatása akut, azaz a súlyos betegségek tünetei gyorsan jelentkeznek a mikotoxinokkal szennyezett élelmiszerek elfogyasztása után. Az élelmiszerekben előforduló egyéb mikotoxinok hosszútávú egészségkárosító hatásokkal járnak

– Az eddig azonosított több száz mikotoxin közül körülbelül egy tucat kapta a legnagyobb figyelmet az emberi egészségre gyakorolt ​​súlyos hatása és az élelmiszerekben való előfordulása miatt – adták ki korábban a közleményt.

Ha tehát egy olyan kenyérrel (vagy bármi más élelmiszerrel) van dolgunk, aminek a felületén megjelent a penész, nagy valószínűséggel az egész étel szennyezett. A penész ugyanis ekkorra elérte a szaporodási stádiumát, amikor a felszínre érve spórákat küld a közvetlen környezetébe, így a közeli ételekre is rövid idő alatt átterjedhet.

Forrás:borsonline.hu

Ehető a penészes étel?

Forrás: https://napidoktor.hu/index