Ha penészedik az étel, attól még a penészmentes rész jó? 2022-02-14 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Attól, hogy a probléma nem látható, attól még ott van. Kétféle ember létezik a világon. Vannak, akik a szavatossági idő előtti napon inkább kiöntik a tejet, és vannak olyanok is, akik még a feltüntetett dátum után is gond nélkül isznak belőle egy kis szimatolás után. Utóbbiak között vannak azok is, akik ha észrevesznek a kenyéren egy apró penészpöttyöt, levágják, és a tisztának tűnő részeket elfogyasztják. Bármelyik csoportba tartozol, érdemes tudnod, mi a helyzet penészes ételek „tiszta” részeivel. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy nem lenne szabad elfogyasztani. A legnagyobb probléma, hogy a penészes részek eltávolításával csak a látványtól szabadulunk meg, a gombától korántsem. Attól függetlenül ugyanis, hogy nem látjuk, nem tudhatjuk, mi történik odabent. A penész gyökerei képesek mélyen behatolni a kenyér belsejébe, ráadásul a lágyabb textúrákon könnyebben is terjednek. Fotó: 123rf.com Egyes penészgombák nem ártalmasak az emberre, mások viszont kétségtelenül azok, így ha nem vagyunk biztosak abban, hogy pontosan mivel van dolgunk, mindig jobb, ha inkább elkerüljük, és nem bízzuk a véletlenre. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a „rossz” penészgombák mikotoxinokat bocsátanak ki, amelyek bizonyos emberek számára bizonyos dózisban életveszélyesek is lehetnek. – Egyes élelmiszereredetű mikotoxinok hatása akut, azaz a súlyos betegségek tünetei gyorsan jelentkeznek a mikotoxinokkal szennyezett élelmiszerek elfogyasztása után. Az élelmiszerekben előforduló egyéb mikotoxinok hosszútávú egészségkárosító hatásokkal járnak, beleértve a rák kialakulását és az immungyengülést. – Az eddig azonosított több száz mikotoxin közül körülbelül egy tucat kapta a legnagyobb figyelmet az emberi egészségre gyakorolt súlyos hatása és az élelmiszerekben való előfordulása miatt – adták ki korábban a közleményt. Ha tehát egy olyan kenyérrel (vagy bármi más élelmiszerrel) van dolgunk, aminek a felületén megjelent a penész, nagy valószínűséggel az egész étel szennyezett. A penész ugyanis ekkorra elérte a szaporodási stádiumát, amikor a felszínre érve spórákat küld a közvetlen környezetébe, így a közeli ételekre is rövid idő alatt átterjedhet. Forrás:borsonline.hu Ehető a penészes étel? Forrás: https://napidoktor.hu/index