Glutén- és laktózmentes karácsony 2014-12-15 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Hagyományaink szerint az ünneplés terített asztal mellett válik teljessé. A háziasszony olyan praktikákat vethet be a konyhában, amelyeket asztalvendégei sokszor fel sem ismernek. Jöhet a család hagyományos étel- vagy új ünnepi menü iránti igénnyel, de nem fog ki rajta, mert határt a glutén- és laktózmentes diétaszabályok mellett is csak a képzelet szabhat. A karácsonyi menü tervezésekor rendre belefuthatunk a nemkívánatos glutén- és laktózforrásokba. Hagyományos süteményeink javarészt búzaliszt alapúak, de liszt és morzsa szükséges a mártások, panírozott ételek, vagdaltak készítésénél is. Gyakran előforduló gluténtartalmú nyersanyag a savanyú káposzta és az árpagyöngy is. A tejtermékek kissé háttérben maradnak, de egy-egy finomságban megtalálhatjuk ezeket is. Sokunknál szinte természetes, hogy tejföllel locsoljuk meg a töltött káposztát, túrót teszünk a süteménybe, tejszínnel krémesítjük a mártást, vagy majonézzel tálaljuk a halat. A trükk csupán az alapanyagok cseréjében rejlik. Karácsony gluténmentesen Számos gluténmentes alapanyagból (pl. álgabonákból, magvakból, diófélékből, hüvelyesekből) előállítanak már liszteket, amelyeket önmagukban vagy keverékként is felhasználhatunk. Tradicionális karácsonyi étkeink szinte mindegyikét elkészíthetjük gluténmentes alapanyagokból. A választást az étel és a liszt tulajdonsága befolyásolja. Szempont lehet az édeskés (pl. kukorica-, rizsliszt), a karakteres (pl. hajdina-, quinoaliszt) vagy az egyedi íz (pl. mandula-, gesztenye-, kókuszliszt), és figyeljünk a színekre is! Sárgás színű pl. a kukorica- és a kölesliszt, sötét a barna rizsliszt, a sötét hajdinaliszt és a teffliszt. Állag szempontjából a rizslisztből és a szójalisztből készített süteményben csökkenthetjük a tojás mennyiségét, vagy teljesen elhagyhatjuk. Kevert tésztákhoz, piskótákhoz gyors és jó megoldást jelent a rizsliszt. Ha mézeskalácsot vagy más gyúrt tésztát szeretnénk sütni, alapnak választhatjuk a kukoricalisztet más lisztfajtákkal keverve. A muffinok szárazanyag-tartalmának nagy része kiváltható olajos magvakkal, diófélékkel. Ünnepekkor nagy kedvencek a tekercsek és golyók, melyekhez használhatunk gesztenyemasszát és -lisztet vagy kókuszlisztet és -tejport. Pogácsát lehet gyúrni hajdina- vagy köleslisztből, kenyérsütéshez pedig kipróbálható a burgonyaliszt és a cirokliszt. Ezek összetétele tápiókaliszttel javítható. Sütőpor vásárlásakor figyeljük a jelzést, hogy gluténmentes fajtát válasszunk. Az útifűmaghéj, a len- és a chiamag segítségünkre lehet a tésztaalkotók megkötésében, még a tojást is helyettesíthetik. Mártások, töltött húsok dúsításához a legtöbb liszt (pl. kukorica-, burgonya-, rizs-, tápióka-, amaránt-, szentjánoskenyér-, csicseriborsóliszt) felhasználható. Főételek köretéhez és töltelékekhez pedig a gluténmentes szemes gabonák (pl. köles, hajdina, rizs, quinoa, amaránt) ajánlottak. Tejtermékek pótlása A tejtermékek szinte mindegyike tartalmaz laktózt, csak nagyon eltérő mennyiségben. Tej helyett válasszunk gabonaitalokat. Glutén- és laktózmentes pl. a rizstej, a mandulatej, a kókusztej és a mogyorótej. Tejföl helyett vásárolhatunk szójatejfölt, tejszín helyett rizs-, zab- vagy szójatejszínt, esetleg kókuszkrémet, joghurt helyett szójajoghurtot, vaj helyett napraforgóvajat vagy szezámvajat, és majonéz helyett rizsmajonézt. A legtöbb laktózmentes termék házilag is elkészíthető. Vegyünk pl. 10 deka héj nélküli mandulát, adjunk hozzá 1 liter vizet és turmixoljuk sima egynemű masszává. Sűrű szövésű szitán leszűrve a mandulatej azonnal fogyasztható. Megbolondíthatjuk mézzel és karácsonyi fűszerekkel, de ha felforraljuk, és keményítővel sűrítjük, valamint kakaóval vagy savanykás gyümölcsökkel ízesítjük, pudingot vagy joghurtot nyerhetünk belőle. Forrás: