Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával 2022-09-10 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával Új videókkal és receptekkel folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli, a Civilút Alapítvány cukorbetegeket és inzulinrezisztenciában szenvedőket segítő edukációs programja. Az idei évadban nyolc videót mutatnak be, amelyekben Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor ízletes ételeket készít és hasznos konyhai trükköket oszt meg. A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, az edukációs videókkal és a Főzősuli Kisokos című kiadvánnyal gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás igenis szerethető, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők azok a finomságok, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak. „Nagy sikere volt a Szeretettől Édes Főzősuli programunknak, ezért az idei évben új videókkal és új receptekkel jelentkezünk. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember számára megmutassuk: odafigyeléssel, életmódunkkal, étrendünkkel sokat tehetünk egészségünkért”– mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és a szakemberek további 500 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka úgynevezett II-es típusú diabéteszben érintett, ezt felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni. Amíg korábban inkább az idősek betegsége volt, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. cukorbeteg Fotó: 123rf.com „A cukorbetegek ellátáshoz minden korszerű eszköz rendelkezésre áll. Azonban a betegeknek is tenniük kell egészségükért, elsősorban a diétát és az életmódot tekintve. Annál is inkább, mert a Covid és a home office nem kedvezett a diéta betartásának” – mondta Kempler Péter, a Közép-Európai Diabetes Társaság elnöke. Hozzátette: a Szeretettől Édes Főzősuliban bemutatott receptek jók, korszerűek és egészségesek, egyaránt javasolhatóak cukorbetegek és nem cukorbetegek számára. A Civilút Alapítvány arra törekszik, hogy minden érintettnek hasznos segítséget és információt nyújtson az egészséges, diétás táplálkozással kapcsolatban. Vrábel Krisztina gasztroblogger, a Szeretettel Édes Főzősuli séfje és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerre mutat be hagyományos fogásokat, amelyeket egy kis konyhai praktikával egészségesebbé tettek, illetve jól ismert és könnyen beszerezhető alapanyagokból új finomságokat alkottak. Egy aktuális példa: iskolaidőben sok szülőnek okoz fejtörést az is, hogy miként lehet egészéges a suliba csomagolt tízórai, uzsonna is. Íme, egy könnyen elkészíthető, egészséges finomság! Foto:szeretettől édes főzősuli Zöldséges tojáskrém retekkompóttal Hozzávalók 4 főre: 4 db főtt tojás 20 dkg zsenge zöldborsó megfőzve 10 dkg főtt kukorica (konzerv/csöves) 4-5 szál újhagyma 1 dl SKYR/görög joghurt 2-3 ek. mustár só, frissen őrölt bors, 1 tk. kurkumás curry-fűszer, 1-1 csokor petrezselyem, koriander tálaláshoz: zöldségcsíkok teljes kiőrlésű kenyér, 2 csokor zsenge, apró szemű retek 1 tk. só 1 dl fehérborecet 1 ek. édesítőszer A főtt tojásokat pucoljuk meg, villával törjük össze. Keverjük krémesre a görög joghurttal, a mustárral és a curry-vel. Sóval, borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett zöldborsót és kukoricát, az aprított újhagymát és a finomra vágott zöldfűszereket, keverjük krémesre, ízesítsük sóval, borssal. A megpucolt, felezett retket tegyük kis edénybe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá az ecetet, a sót, az édesítőszert és főzzük a retket kb. 15 perc alatt puhára, majd hagyjuk a lében kihűlni, üvegezzük le. Tálaljuk a krémet zöldségcsíkokkal, kenyérrel és a retekkompóttal.Egy adag szénhidráttartalma: 16 g + a kenyér/zöldség hozzáebből cukor: 5,5 gElkészítés: 5-10 percElőfőzés: 20 perc Inzulinrezisztencia? Felejtsd el a paleot! Forrás: Napidoktor.hu