Ezeket együk, ha elkaptunk valamilyen légúti fertőzést

Akár klasszikus influenzáról, akár egyéb vírusos, bakteriális felső légúti megbetegedésről van szó, egy biztos, az étvágyunk is csökken.

Semmiképpen sem jó erőltetni az evést – ha nem kell annyit emészteni, a szervezetünk is többet tud pihenni –, de el kell látnunk a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal. Ami pedig ennél is fontosabb, az a kiszáradás megakadályozása. Ilyenkor nemcsak kevesebbet eszünk és iszunk, hanem a láz és az izzadás hatására nagyon sok vizet is veszít a szervezetünk.

A legjobb hidratáló a víz, de segíthet a leves, a gyömbéres, mézes, gyógynövényes és citromos tea és a 100%-os, hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmazó gyümölcslé.

megfázás, betegség. influenza

Fotó: 123rf.com

A folyadék tehát adott, sok lehetőség áll rendelkezésünkre, de mit együnk? 

Üres leves

Lehet csirke-, csont- vagy zöldségleves, érdemes az első tünetek megjelenésével elkezdeni üres levest kanalazni. Segít hidratálni a szervezetünket, nyugtatja az irritált torkunkat, melenget és a szorulást is megszünteti.

Fotó: 123rf.com

Fokhagyma

Sok kultúra évszázadok óta orvosságként tekint a fokhagymára. Több tanulmány szerint is van immunerősítő hatása, semmit sem veszíthetünk kipróbálásával.

Joghurt

Jó forrása a probiotikumoknak, ezek a hasznos baktériumok segítik az immunrendszerünk működését.

Fotó: 123rf.com

C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök

Ez a vitamin híresen hatékony immunerősítő, és az élelmiszerekben található C-vitamint tudja a szervezetünk a legjobban feldolgozni. Együnk hát kaliforniai paprikát, citrusféléket, kivit és brokkolit! 

Leveles zöldségek

A spenót, a kelfélék és a hasonló leveles zöldségek sok A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaznak, amelyek mind immunerősítő hatásúak.

Foto:123rf.com

Zabkása

Egy forró tál zabkása nemcsak megnyugtatja a gyomrot, hanem táplál is, ugyanis a zabban sok a réz, a vas, a szelén, a cink, a rost és a fehérje. 

Milyen ízekre, milyen fűszerekre van szükség egy jó diétához?

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.