Ehető madárfészek?

Az ehető madárfészek a legdrágább ételek közé tartozik. A madárfészkeket többnyire levesként készítik el, de kozmetikai termékekben is használatos

Az ehető madárfészkek – elsősorban a fecskefészkek – világszerte a legdrágább ételek közé tartoznak, hiszen igen nehéz őket beszerezni, rendkívül munkás elkészíteni, ráadásul a hagyományos kínai orvoslás szerint, fogyasztásuk hosszú távú egészségügyi előnyökkel jár.

A többnyire levesként felszolgált madárfészkeket mostanában különféle ételek és italok adalékanyagaként is alkalmazzák, emellett kozmetikai termékek készítése során is felhasználják. Azonban, amint arról Fucui Ma és Daicheng Liu, a kínai Shandong Normal Egyetem kutatói a Food Research International című lapban beszámoltak, arra továbbra sem találták meg a választ a szakemberek, hogy vajon minek köszönhető gyógyító erejük.

A fecskék többnyire mészkőbarlangokban élnek az Indiai-óceán környékén, Dél- és Délkelet-Ázsiában, Észak-Ausztráliában, valamint a Csendes-óceán szigetvilágában. A fészkeket főleg a hímek építik, oly módon, hogy azokat a barlangok függőleges falához tapasztják. Elmozdításuk igen veszélyes, és típustól függően, egy személy számára akár nyolc órán át is eltarthat tíz fészek megtisztítása.

shutterstock_23635513 Tudj meg többet az állatokról!

A kínaiak nagy valószínűséggel már 1200 éve fogyasztják levesként a fészkeket, melyek igen magas tápértékkel bírnak, többek között az öregedés és a rák ellen is hatékonynak bizonyulnak, ráadásul javítják a koncentrálóképességet és a libidót. A protein mellett hatféle hormont is tartalmaznak, például tesztoszteront és ösztradiolt is, emellett még szénhidrátokat és kis mértékben lipideket is.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fészkek bizonyos összetevői serkentik a sejtnövekedést, a szövetregenerációt, és még az influenza ellen is védelmet nyújtanak. Nem szabad azonban azt sem elhallgatni, hogy nem mindenki reagál megfelelő módon a madárfészkekre, van akinél akár anafilaxiás sokkot is okozhat fogyasztása.

Forrás: