Csoki edző segít!

Az étcsokiban és a kakaóban található egyik anyag egereknél hasonlóan erősítette az izmokat, mint az edzés – idézte csütörtökön amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph.

Naponta kétszer kapott az egyik csoport egér epikatehint, egy kakaóban lévő flavonoidot, míg a másik csoport eközben taposómalomban ,,edzett" napi 30 percet. Moh Malek kutatásvezető, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa kollégáival úgy találta, hogy az epikatehinnel etetett állatok ugyanolyan teljesítményt értek el a 15 napos periódus végére, mint a tréningezők.

A vegyület növelte a sejteket energiával ellátó sejtszervecskék, a mitokondriumok számát az izomsejtekben, hasonlóan ahhoz, ahogyan a tréningezés teszi.

zdcbd1w6

"Ahogy öregszünk, vázizmainkban csökken a mitokondriumok száma, ami befolyásolja fizikai teljesítményünket, az izmok energiatermelését és teherbírását is. Az epikatehinről szerzett ismereteinket – azt, ahogyan növeli a mitokondriumok számát – alkalmazhatjuk arra is, hogy az izmok öregedéséből származó hatásokat mérsékeljük." – magyarázta Malek.

Tervezi a kutatócsoport, hogy későbbiekben humán tesztekben is ellenőrzik a vegyület hatását. Azok a középkorú egerek, amelyek a mostani vizsgálatban egyszerre "edzettek" és kaptak epikatehint, még jobb fizikai állapotban fejezték be a kísérletet, mint amelyeknél csak az egyik módszert alkalmazták. A tanulmányt a Journal of Physiology című szakfolyóirat csütörtökön megjelent száma ismertette részletesen.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.