Borjour Zenit – Magyar bórkóstoló 2013-07-03 Diéta Megosztás: Tweet Mintegy harminc ismertebb és kevésbé ismert Kárpát-medencei szőlőfajta – többek között a csókaszőlő, a bakator vagy a kövérszőlő – borait ismerteti meg a közönséggel a Borjour Zenit pénteken a budapesti Rác fürdőben. "A nemzetközi borvilág mindinkább a helyi fajták felé fordul, így a termelők is egyre szívesebben foglalkoznak ezekkel. Meg szerettük volna nézni, Magyarországon mi a helyzet ez ügyben, mit tudnak a helyi fajták" – mondta el a rendhagyó borkóstoló koncepciójáról Nagy Sebestyén főszervező az MTI-nek. A péntek esti rendezvényen harminc-negyven pincészettől csaknem harminc szőlőfajta borai lesznek kóstolhatók, de mivel számos termelő több bort is hoz, összesen több mint száz tétel vár a közönségre. Lesznek magyar szőlőnemesítő által létrehozott szőlőfajták, például az irsai olivér, a cserszegi fűszeres vagy a kabar, "ősidőktől" fogva magyarnak számító fajták, mint a csókaszőlő, a budai zöld vagy a kéknyelű és olyan szőlőfajták is, amelyekkel nem kizárólag Magyarországon, de főleg itt foglalkoznak; ilyen többek között a furmint vagy a kadarka. A Borjour Zenit nemcsak a számos ritkán kóstolható bor, hanem a régóta nem látogatható helyszín miatt is különleges eseménynek ígérkezik – emelte ki Nagy Sebestyén. A rendezvényt ugyanis a teljesen felújított, de meg nem nyitott Rác fürdő felső emeletein, illetve tetőteraszán tartják. A tervek szerint építészeti szakemberek vezetésével a látogatók a felújított fürdő medencéit, valamint a törökfürdőt is megtekinthetik. Forrás: