Az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyei 2020-08-26 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek – derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be. A kutatók szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalória minden 5 százalékos növekedésével ugyanilyen arányban csökken az általános szív- és érrendszeri egészség. A tanulmányt az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) írta. Nézzük a részleteket: Fotó: 123rf.com Azok a felnőttek, akik kalóriabevitelük mintegy 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában fogyasztják el, az ideális kardiovaszkuláris egészség szintjének csupán felével élnek azokhoz képest, akik a teljes kalóriabevitelük legfeljebb 40 százalékát viszik be szervezetükbe ilyen ételek formájában. Az ételeket az elkészítésük során használt ipari folyamatok mennyisége és célja alapján kategorizálják. Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek teljesen vagy jórészt táplálékból kivont anyagokból állnak. Nem hangzik ez jól, és nem is egészségesek. Ide tartoznak a zsírok, keményítők, hidrogénezett zsírok, hozzáadott cukrok, módosított keményítők és ide sorolhatók olyan “kozmetikai” adalékok, mint a mesterséges ízesítők, színezékek vagy emulgeálószerek. Ilyen termékek például az üdítőitalok, a csomagolt sós rágcsálnivalók, sütik, feldolgozott húsok, porformájú és előcsomagolt levesek. Ha csak tehetjük, tartózkodjunk az ultrafeldolgozott élelmiszerektől. Étrendünket érdemes feldolgozatlan (nyers) vagy alacsony feldolgozottsági szintű élelmiszerekre alapozni. Ha döntően természetes forrásokat használunk, az egészségi állapotunk is javulni fog. Egyszerűen jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben. Forrás: https://napidoktor.hu/index