A reggeli folyadék a legfontosabb!

A gyerekek közel kétharmada nem iszik elegendő folyadékot reggeli mellé, hogy megfelelően hidratálja szervezetét, derült ki egy  sheffieldi tanulmány eredményeiből.

A sheffieldi kutatók összesen 450, 9-11 éves gyerek reggelizési szokásait elemeztékaz Egyesült Királyságban. A felmérés alapján az derült ki, hogy a gyerekek több mint 60 százaléka „nem megfelelően hidratált” volt, ami csak egy fokozatra van a „klinikailag dehidratált” besorolástól.

Mekkora folyadékbevitel szükséges annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel kerüljük el a betegségeket?

Videó – Mitől függ, hogy mennyi az ajánlott folyadékbevitel?

A Sheffieldi Egyetem Orvosi Karának kutatócsoportja felmérte, hogy a gyerekek mit esznek és isznak reggelire, mielőtt az iskolába indulnak. A kutatók emellett külön megvizsgálták a gyerekek vizeletének ozmolalitását, vagy sűrűségét, amiből következtetni lehet a hidratáció szintjére.

Fotó: 123rf.com

„A tanulmány eredményei egyértelműen azt tükrözik, hogy a mai gyerekek túlnyomó többsége nem vesz magához elegendő mennyiségű folyadékot a reggeli mellé, pedig a gyerekek sokkal veszélyeztetettebbek a kiszáradás szempontjából, mint a felnőttek” – mondta Gerard Friedlander, a párizsi Descartes Egyetem Orvosi Karának professzora, aki már korábban is végzett hasonló témájú tanulmányokat Franciaországban és Olaszországban.

A brit tanulmány szerint a fiúk körében 68,4 százalék volt a nem megfelelően hidratáltak aránya, míg a lányok között, valamivel alacsonyabb, 53,5 százalék volt ugyanez az arány, pedig az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint a 9-13 éves fiúknak naponta legalább 2,1 liter, míg a lányoknak legalább 1,9 liter folyadékot kellene innia.

Forrás: https://napidoktor.hu/index