A legjobb nyári lekvár receptek: Málna, meggy, ribizli

Érik a meggy, a málna és a piros bogyós gyümölcsök. Ha nem fogy el rögtön, pár nap alatt megromlik. Ne hagyjuk annyiban, főzzünk belőlük lekvárt!

 

Málna: szörphöz túl kevés, frissnek túl sok

Egyik legértékesebb gyümölcsünk a málna, ha nem terem annyi, hogy málnaszörpöt csöpögtessünk belőle, de a napi betevőnél azért mégis több, szedjünk mellé társnak más piros termésű gyümölcsöt és főzzük be lekvárnak. A málna zamata már kis mennyiségben is csodákat művel például meggyel kombinálva. Van, akit zavarnak a natúr málnalekvárban a magok, azoknak is jó megoldás, ha egy kis meggyel lazítjuk az elegyet.

Foto:pixabay.com

Meggy-málna lekvár

Hozzávalók:

  • 60 dkg málna
  • 60 dkg meggy
  • dzsemfix 3:1
  • 30-40 dkg cukor
  • kis citromlé

A megtisztított, kimagozott egészséges gyümölcsöt tegyük fel főzni a kimért cukorral, dzsemfizzel. Ízlés szerint turmixoljuk a gyümölcsöket, ha az egyöntetűbb lekvárokat szeretjük vagy hagyjuk egyben a meggyszemeket ha nem zavarnak. Kisgyerekes családban talán célszerűbb az előbbi megoldás.  A főzés végén egy kis citromlével frissítsük a fortyogó lekvárt, ha minden igaz, intenzívebb marad a színe is tőle. Egy-két perc forralás után öntsük a tisztára mosott üvegekbe a lekvárt és pár perc fejre állítás után kész is az ízes télirevaló.

meggy

Fotó:pixabay.com

Málna-josta (ribizli) lekvár

Ínyencek egyéb bogyós gyümölcsökkel is kiegészíthetik a málnát. A feketeribizli és az egres keresztezése a josta, amely kicsit megosztó gyümölcs, aki a feketeribizlit nem szereti, lehet, hogy ezt sem fogja. Nálunk a családban 3:2 az arány a jostára szavazók mellett, így pár üvegcse mindig készül ebből a keverékből is.

Hozzávalók:

  • (meggy)
  • málna
  • josta
  • (ribizli)
  • dzsemfix
  • cukor

Az elkészítés módja az előzővel megegyezik, az arányokat és a gyümölcsöket bátran variálhatjuk, szerintem elrontani nem lehet.

Mindkét lekvár a reggeli joghurt-műzli-pirosgyümölcsös lekvár trió elmaradhatatlan kellékei.

Készítsünk szörpöt és lekvárt lucfenyő tobozból, és rügyből

Forrás: edenkert.hu