A legjobb nyári lekvár receptek: Málna, meggy, ribizli 2022-06-21 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Érik a meggy, a málna és a piros bogyós gyümölcsök. Ha nem fogy el rögtön, pár nap alatt megromlik. Ne hagyjuk annyiban, főzzünk belőlük lekvárt! Málna: szörphöz túl kevés, frissnek túl sok Egyik legértékesebb gyümölcsünk a málna, ha nem terem annyi, hogy málnaszörpöt csöpögtessünk belőle, de a napi betevőnél azért mégis több, szedjünk mellé társnak más piros termésű gyümölcsöt és főzzük be lekvárnak. A málna zamata már kis mennyiségben is csodákat művel például meggyel kombinálva. Van, akit zavarnak a natúr málnalekvárban a magok, azoknak is jó megoldás, ha egy kis meggyel lazítjuk az elegyet. Foto:pixabay.com Meggy-málna lekvár Hozzávalók: 60 dkg málna 60 dkg meggy dzsemfix 3:1 30-40 dkg cukor kis citromlé A megtisztított, kimagozott egészséges gyümölcsöt tegyük fel főzni a kimért cukorral, dzsemfizzel. Ízlés szerint turmixoljuk a gyümölcsöket, ha az egyöntetűbb lekvárokat szeretjük vagy hagyjuk egyben a meggyszemeket ha nem zavarnak. Kisgyerekes családban talán célszerűbb az előbbi megoldás. A főzés végén egy kis citromlével frissítsük a fortyogó lekvárt, ha minden igaz, intenzívebb marad a színe is tőle. Egy-két perc forralás után öntsük a tisztára mosott üvegekbe a lekvárt és pár perc fejre állítás után kész is az ízes télirevaló. Fotó:pixabay.com Málna-josta (ribizli) lekvár Ínyencek egyéb bogyós gyümölcsökkel is kiegészíthetik a málnát. A feketeribizli és az egres keresztezése a josta, amely kicsit megosztó gyümölcs, aki a feketeribizlit nem szereti, lehet, hogy ezt sem fogja. Nálunk a családban 3:2 az arány a jostára szavazók mellett, így pár üvegcse mindig készül ebből a keverékből is. Hozzávalók: (meggy) málna josta (ribizli) dzsemfix cukor Az elkészítés módja az előzővel megegyezik, az arányokat és a gyümölcsöket bátran variálhatjuk, szerintem elrontani nem lehet. Mindkét lekvár a reggeli joghurt-műzli-pirosgyümölcsös lekvár trió elmaradhatatlan kellékei. Készítsünk szörpöt és lekvárt lucfenyő tobozból, és rügyből Forrás: edenkert.hu