3 izületgyilkos étel 2021-08-21 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Nem csupán akkor érdemes ezeket elhagyni, ha valakinél már kialakult az ízületi gyulladás; ezek az ételek hosszú távon ugyanis komoly betegséget válthatnak ki. Mutatjuk, mit érdemes nagy ívben elkerülni! Nem csupán a meglévő artritisz tüneteit fokozzák bizonyos ételek, hanem hosszú távon elő is idézhetik a krónikus gyulladást. Ezek az ízületeknek ártó ételek lassan, fokozatosan teszik tönkre a szervezetedet; érdemes mértékkel fogyasztani őket, vagy teljesen elhagyni az étrendedből. Akik ízületi gyulladástól szenvednek, megfigyelhették már, hogy bizonyos ételek csökkentik a gyulladás tüneteit, míg másoktól belobban a fájdalom. Mutatjuk, melyek a leginkább az ízületeknek ártó ételek! Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma. A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük. Védjük az ízületeket! 1. Paradicsom Fotó: pixabay.com Alapvetően egy rendkívül egészséges zöldség, hiszen alacsony a kalóriatartalma, rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz; ám egy kutatás során fény derült rá, hogy megnöveli a vérben a húgysav szintjét, ami a köszvény kialakulásának az első számú oka. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell hagyni az étrendből a paradicsomot, de érdemes mértékkel fogyasztani; meglévő ízületi betegség esetén pedig az orvossal megbeszélni az étrendet. 2. Sör Fotó: pixabay.com A nyári melegben sokan szeretik ezt a hűsítő italt; de egy brit kutatás során kiderült, hogy minél többet és rendszeresebben fogyasztja valaki, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála oszteoartritisz. Általában a csípő- a térd- és az ujjízületekben alakul ki a betegség. 3. Napraforgóolaj Fotó: pixabay.com Míg az omega-3 zsírsav jót tesz a szervezettel, az omega-6 kevésbé; utóbbiból pedig bőven fogyasztunk, megtalálható például a szójaolajban, a sült ételekben, a margarinban, a napraforgóolajban és egyes húskészítményekben is. Vásárláskor érdemes a csomagolt ételek összetevőit átnézni, és inkább kerülni azt, amiben omega-6 zsírsav van. 4. Üdítőitalok Fotó: Pixabay.com A cukros üdítők nem csupán hizlalnak, de hatásuknak köszönhetően nagyobb a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának az esélye. Ráadásul egy kutatás eredményei szerint az ízületeket is hazavágja; aki rendszeresen fogyaszt ilyen italokat, annak 63 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy arthritisze alakuljon ki, mint azoknak, akik vizet, teákat isznak rendszeresen. Forrás: https://napidoktor.hu/index