Diabéteszes retinopátia: a súlyos szövődmény vakságot okozhat – 2. rész

A cukorbetegség, különösen a nem megfelelően egyensúlyban tartott cukorbetegség számtalan veszélyes szövődmény lehetőségét hordozza magában.

Ilyen például a diabéteszes retinopátia, amit a nem megfelelően kezelt magasvérnyomás betegség is súlyosbít.

A diabéteszes retinopátia tünetei

A diabéteszes retinopátia korai szakaszában nincsenek figyelemfelhívó tünetek. Éppen ezért van szükség cukorbetegség fokozott kockázata esetén a rendszeres szemészeti szűrésre, és a már diagnosztizált cukorbetegek évenkénti (vagy szükség szerint gyakoribb) szemészeti vizsgálatára.

Előrehaladottabb esetben az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • látásromlás
  • homályos látás
  • a látómezőben lebegő formák, hullámzó alakzatok, fekete pontok (ezeket a
  • bevérzések és a retina egyéb eltérései okozzák)

Milyen egyéb problémákat okozhat a diabéteszes retinopátia?

A fő retinopátia típusokon túlmenően a diabéteszes más súlyos szembetegségekhez vezethet:

Diabéteszes makulaödéma (DME): az idő múlásával a diabéteszes retinopátiában szenvedők mintegy felénél kialakul. A retina kisereiből folyadékot szivárog a retina rétegei közé. Ez ödémát okoz az éleslátás helyén. Látásélesség csökkenés és eltorzult látás alakul ki. A szembe adott érképződést gátló injekciók és a szemfenék lézerkezelése képezi a kezelés alapját.

Neovaszkuláris glaukóma: ez a másodlagos zöldhályog típus nagyon magas szemnyomással jár, és önmagában is vaksághoz vezethet. A diabéteszes retinopátia miatt kóros erek képződnek a szem csarnokzugában, és az erekből kilépő kötőszöveti sejtek működése következtében a csarnokzug hegesen elzáródik. Ez megakadályozza a szemben termelt folyadék (csarnokvíz) eltávozását a szemből. Műtéti ellátást igényel.

A retina leválása: a súlyos diabéteszes retinopátia kiterjedt hegek kialakulásával jár a retinában és az üvegtestben. Ezek a retinát egyre fokozódó mértékben letépik a szem többi rétegéről. A leszakadt retina idővel elveszíti működőképességét, és a szem megvakul. Kezelése műtétet igényel.

Fontos a rendszeres ellenőrzés

Ha cukorbetegségben szenved vagy a cukorbetegségre nézve kockázata fokozott, nagyon fontos a rendszeres, pupilla tágításban végzett szemészeti vizsgálat. Ha diabéteszes háttér retinopátia alakul ki, a korai kezelés megállíthatja a súlyosbodást és megakadályozhatja a vakságot, valamint jelezheti, hogy hatékonyabb belgyógyászati kezelésre és diétára van szükség. Fontos, hogy a szemészeti szövődmények mind a feltétlenül inzulinkezelést igénylő, mind a csak diétával és tablettával kezelt cukorbetegség esetén kialakulhatnak.

“Már akkor, amikor felfedezésre került a cukorbetegség, részt kell venni részletes szemészeti vizsgálaton. Ha nem alakult addig ki a retinopátia, és a vércukorszint stabil, úgy elég az évenkénti ellenőrzés, csakúgy, mint az enyhe retinakárosodás esetén. Ám, ha a szemfenék károsodása előrehaladottabb, a vér glükóz szintje ingadozó, nehezen beállítható, akkor negyed- vagy félévenkénti ellenőrzés lehet szükséges” – mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

Több terápiás lehetőség is adott

A diabéteszes retinopátia kezelésének bemutatása messze meghaladja egy ismeretterjesztő közlemény kereteit. A kezelésben felhasznált módszerek skálája széles, a lézeres szemfenéki kezelésektől a szembe adott injekciós kezeléseken át a retina és glaukóma műtétekig terjed. A látás megtartásához a különféle kezeléseket gyakran kombinálni szükséges- mondja a professzor.

Top 10 gyógynövény a jó szemekért!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.