A cukormentes lekvár titka! 2021-08-20 Blog, Cukorbetegség, Diéta Megosztás: Tweet Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető! Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is! Te is szoktál eltenni lekvárt? Íme egy remek tipp cukormentes változatban, hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni! Kezdjük az elején! Tudtad, hogy a lekvárt az Ókori görögöknek köszönhetjük?Először ők készítették el marmelade néven némi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni! Fotó: 123rf.com Mitől lekvár a lekvár? A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja. A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más. A pektin egy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben. A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb. A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagára. Fotó: 123rf.com Pektin hatásai: koleszterinszintcsökkentő szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható hatékony természetes méregtelenítő a vastagbélrák megelőzésére is használható segíti a bélműködést székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható Miért érdemes pektint tenni a lekvárba? Rövidebb lesz a főzési idő: sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben. Jobban megőrzi a gyümölcsízt: a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz. Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe: a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad. Ugyanannyi gyümölcsből, sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye. Kevesebb víz fő ki és párolog a gyümölcs húsából. Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd a pektint. Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesítheted Paleo Cukorhelyettesítővel is! Befőzésre fel! Dr. Boros SzilviaBGB Interherb Kft.Sportorvos, táplálkozástudományi szakember[email protected]www.interherb.hu Forrás: Csak a Nőknek