A cukorbaj nem babra megy! 2011-09-15 Cukorbetegség Megosztás: Tweet A szakemberek úgy vélik, ha rendszeresen fogyasztunk babot rizs helyett, azzal jelentős mértékben csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Dr. Frank Hu, a bostoni Harvard Népegészségügyi Iskola táplálkozásügyi és járványtani professzora elmondta, hogy a rizs az emberi szervezetben nagyon könnyen átalakul cukorrá, mivel keményítőből áll, ami pedig egy hosszú glükóz lánc. A bab ezzel szemben rostban gazdag, több benne a protein, és alacsonyabb glükémiás indexszel rendelkezik, vagyis alacsonyabb inzulinreakciót idéz elő. Ahogy Costa Rica egyre gazdagabbá vált és beindult a városiasodás, a rizsfogyasztás nagymértékben megnőtt, míg a babfogyasztás visszaesett, és mindeközben az országban egyre többen lettek cukorbetegek. A harvardi szakemberek szerint a betegség fellendülésének egyik oka a megnövekedett rizsfogyasztás, hiszen azok körében, akik nagy mennyiségben fogyasztották ezt a gabonát, gyakoribb volt a magas vérnyomás, illetve magasabb vércukor- és triglicerid-szinttel rendelkeztek. Ellenben azoknál, akik akár csak egy adag rizs helyett inkább babot fogyasztottak, a metabolikus szindróma kockázata 35 százalékkal csökkent. Noha a rizs jellemzően a keleti kultúra közkedvelt étele, Amerikában is egyre többet fogyasztanak belőle, míg a babfogyasztás mértéke évről évre csökken. Dr. Hu szerint ez egy igen kedvezőtlen tendencia, főleg, ha fehér és nem barna rizst fogyasztunk. Egy adag fehér rizs elfogyasztása felér egy nyalóka elszopogatásával, ezért a szakemberek álláspontja szerint ideje lenne a lakosságnak átállnia a hüvelyesek fogyasztására. Forrás: